Srijeda, 17 srpnja, 2024

Zvizdić o dvojnom državljanstvu s Njemačkom: Tek nakon sporazuma moći ćemo govoriti o sjajnim vijestima za bh. građane

Autor:Raport.ba

Preporučeno

Dopredsjedavajući u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine još je u oktobru prošle godine podnosio inicijativu da se pokrene procedura o zaključivanju sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i Njemačke.

Novi Zakon o državljanstvu Savezne Republike Njemačke stupio je na snagu i istim se olakšava stjecanje njemačkog pasoša i posjedovanje dvojnog državljanstva.

To otvara mogućnost da više od 30 hiljada bivših bh. državljana mogu vratiti državljanstvo BiH, te da svi budući državljani BiH mogu istovremeno imati i bh. i njemačko državljanstvo, odnosno da se neće morati odricati bh. državljanstva, objašnjava za Raport Denis Zvizdić.

Bilateralni sporazum

“Ipak, to nije moguće bez zaključivanja bilateralnog Sporazuma BiH i SR Njemačke o dvojnom državljanstvu, jer Ustav BiH predviđa mogućnost dvojnog državljanstva samo u slučaju postojanja bilateralnog sporazuma.

Upravo se čita:  Dobre vijesti: Pojedini penzioneri u BiH dobit će dodatnu pomoć

Također, sporan je i član 14. Zakona o državljanstvu BiH koji ne dozvoljava povrat državljanstva u slučajevima kada druge države u međuvremenu dozvole dvojno državljanstvo.

Dakle, to je osnovni razlog zašto sam se obraćao Ustavnom sudu BiH i zašto sam podnosio inicijative prema Ministarstvu civilnih poslova BiH da se pokrene procedura zaključivanja Sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i SR Njemačke.

To bi riješilo sve probleme za naše građane u Njemačkoj, a isto važi i za sve druge države sa kojima je neophodno pristupiti zaključivanju Sporazuma”, naglašava Zvizdić.

Upravo se čita:  Duge kolone vozila na više graničnih prelaza, posebno ka jugu: Očekuju su gužve na cestama u BiH

Nije dobio podršku

Dopredsjedavajući u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine još je u oktobru prošle godine podnosio inicijativu da se pokrene procedura o zaključivanju sporazuma o dvojnom državljanstvu između BiH i Njemačke. Inicijativa tada nije dobila podršku, ali Zvizdić neći odustati, pogotovo nakon najnovije odluke Njemačke…

“S tim u vezi, opet ću podnijeti inicijativu prema Vijeću ministara BiH i resornom ministarstvu da se hitno pokrene procedura zaključivanja ovog Sporazuma, jer tek sa postojanjem ovakvog Sporazuma možemo govoriti o sjajnim vijestima za bh. građane u SR Njemačkoj”, rekao je Zvizdić.

Upravo se čita:  Bh. građani zaduženi do guše: Krediti stanovništvu porasli za milijardu KM

I iz Ministarstva vanjskih poslova BiH smo dobili potvrdu da sa Njemačkom nemamo nikakav sporazum o dvojnom državljanstvu kakav, napominju, imamo sa Hrvatskom i Srbijom.

Iz Ministarstva su nam pojasnili da novi njemački zakon ne spominje uvjet prethodnog odricanja drugog državljanstva, no da je u svakom slučaju bitan i stav Vijeća ministara BiH, odnosno da stav Parlamentarne skupštine BiH, kada je u pitanju status bh. građana.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Probijen tunel Golubinja – najduži tunel na Koridoru Vc

Na dionici Poprikuše - Nemila na Koridoru Vc, u srijedu, 17.07.2024. je svečano završen proboj lijeve cijevi tunela Golubinja,...

Još vijesti za vas