Ako vam je Wi-Fi vam spor, otkrijte ko ga sve koristi – Bh-index

Ako vam je Wi-Fi vam spor, otkrijte ko ga sve koristi

Tehnologija    Datum: 21.05.2018.    
Autor: Tportal

Ilustracija, Foto :PixabayVećina Wi-Fi routera ima uključenu zaštitu u početnim postavkama. Ako pogledate listu mreža dostupnih u vašoj blizini, vjerovatno je većina zaključana. Ipak, poneki routeri emituju otvorenu, nezaštićenu Wi-Fi mrežu, sa kojom može da se poveže bilo ko i koristi je bez unosa lozinke.

Kako otkriti uljeza u svojoj Wi-Fi mreži?

Najbolji, iako ne i najjednostavniji način jeste logovanje u vaš router i korištenje njegovog interfejsa kako biste provjerili koji su uređaji povezani. To možete da uradite i putem mobilnog telefona, ali se preporučuje da za to upotrebite desktop ili tablet računar zato što imaju veći ekran, i što većina routera nije optimizovana za pristup mobilnim telefonima.

Ukucajte u adresnu traku vašeg pregledača 192.168.1.1 i pritisnite Enter. To će funkcionisati na većini routera, iako je moguće da pojedini modeli koriste drugu IP adresu. Pronaći ćete je na samom routeru ili u uputstvima za upotrebu.

Routeri se međusobno razlikuju, ali bi svi trebalo da imaju mogućnost pregleda povezanih uređaja. Vas zanimaju oni povezani na Wi-Fi mrežu, pa odaberite tu opciju ili pokušajte da filtrirate listu tako da dobijete ono što vam treba.

Kad otvorite listu, vjerovatno ćete za svaki uređaj pronaći tri podatka: IP adresu (recimo, 192.168.1.17), MAC adresu (na primjer, EF-34-4D-9A-FE-36) i naziv (na primjer, Mirin iPhone).

Preporučeno za vas:  Zemlja je plava planeta, ali uskoro će biti još plavija

Imajte na umu da pojedini routeri mogu da prikažu i listu svih povezivanja u istoriji, a ne samo aktuelnih. To znači da ne morate odmah da dižete uzbunu ako primjetite da su na mrežu priključeni uređaji ljudi koji nisu prisutni u tom trenutku, prenosi Tportal.

Ali, svakako treba da otkrijete možete li da prepoznate svaki uređaj koji se povezao. To ume da bude zahtevno, pa bi u tome mogli da vam budu od koristi alati poput mogućnosti filtriranja po MAC adresama.

Ako otkrijete nekoga ko ne bi trebalo da koristi vaš Wi-Fi, vjerovatno nemate na odgovarajući način podešene sigurnosne postavke, pa susjedi i prolaznici mogu da se povežu sa vašom otvorenom mrežom. Zato se ponovo ulogujte u vaš router i postavite lozinku.

Za dodatan nivo bezbjednosti možete da aktivirate filter koji će na mrežu puštati samo uređaje određenih MAC adresa. Šta je MAC adresa? Niz brojeva i slova jedinstven za vaš uređaj. Naći ćete ga na naljepnici na uređaju ili u meniju s postavkama. Ako postavite takav filter, vaš Wi-Fi moći će da koristite samo oni uređaji koje router prepoznaje, piše Tech Adviser.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.