Nedjelja, 21 travnja, 2024

Bevanda: Nismo dno svijeta, niti zemlja kao što su Zimbabve i Somalija

Preporučeno

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da je odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o jedinstvenom matičnom broju /JMB/ obavezujuća, pojasnivši da je Savjet ministara usvajanjem privremene odluke dao rok parlamentu BiH da u periodu šest mjeseci uskladi taj zakon sa sudskom mjerom.

vjekoslav-bevanda“Ako odluka Ustavnog suda ne bude provodena, onda je to kažnjivo djelo”, upozorio je Bevanda, dodavši da je Savjet ministara dva puta predlagao zakon koji je parlament BiH oba puta odbacio.

Gostujući na Televiziji OBN, Bevanda je rekao da je pitanje JMB bio problem svima, osim trojici hrvatskih ministara u Savjetu ministara BiH.

Upravo se čita:  Akcija FUP-a u Sarajevu još traje: Policija iznijela veću količinu dokaznog materijala

Kada je riječ o neprovođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Sejdić – Finci”, Bevanda kaže da dogovor i dalje onemogućava neriješeno hrvatsko pitanje.

“Samo tražimo ravnopravnost koja može biti omogućena kroz indirektan izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda parlamenta BiH. To nije nikakvo bogohuljenje”, naglasio je Bevanda, dodajući da 95 odsto kombinacija o provođenju odluke ide ka tome da se ništa ne riješi.

Komentarišući izjavu poslanika u Evropskom parlamentu Doris Pak, koja je nedavno zatražila sankcije i isključenje BiH iz Savjeta Evrope zbog neprovođenja odluke iz Strazbura, Bevanda kaže da je Pakova time prekršila “dobre običaje parlamentarnog postupanja”.

Upravo se čita:  ABC News: Izrael napao ciljeve u centralnom dijelu Irana

“Ipak, mislim da nismo dno svijeta, niti zemlja kao što su Zimbabve i Somalija. Svoj stav ću joj reći tokom našeg susreta 20. juna”, naveo je predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Zastoj BiH na EU putu, Bevanda objašnjava time da mnogi domaći političari nisu svjesni i posvećeni tom poslu. “Stavaraju se afere, iznose ostrašćeni govori, mnogima su puna usta Evrope, ali žele da se u EU ide nekim drugačijim putem”, istakao je Bevanda.

Upravo se čita:  Vlada FBiH: Objavljen Javni poziv za projekte općina i gradova, u Budžetu osigurano 50 miliona KM

Bevanda smatra da je greška raniji dogovor vladajuće koalicije da se pitanje vojne i državne imovine treba rješavati u paketu i ističe da je to prouzrokovalo zastoj.

“Prvo treba da riješimo pitanje vojne imovine koje je već tehnički završeno, čime dobijamo uslove za MAP. Nakon toga, Komisija za državnu imovinu BiH, koja je za sedam godina malo toga uradila, treba na ekspertskoj bazi da pripremi stvari i stvori podlogu za političko rješavanje pitanja državne imovine”, smatra Bevanda.

(Srna)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fuada nema od utorka, supruga Mevlida moli za pomoć: “Bolestan je od prošle godine”

Potrage za nestalim Fuadom Hadžihasanagićem nastavlja se i danas. Njemu se se svaki trag gubi od 16. aprila, kada...

Još vijesti za vas