Petak, 14 kolovoza, 2020

Bevanda: Nismo dno svijeta, niti zemlja kao što su Zimbabve i Somalija

Nemojte propustiti

Gradić u BiH je skoro pola godine bio bez korone, ali sada više nije: Potvrđen prvi slučaj COVID-19 infekcije u Ključu

Ova opština jeste posljednja u koju je stigao virus, međutim ekonomska kriza je stigla u isto vrijeme kao i...

Novi detalji u aferi otpada koji je stigao iz Italije u Bosnu i Hercegovinu: Za koju cijenu su iznajmljene fabrike i hale?

- Tako smo se dogovorili, ali dobro je što nisam potpisao ugovor. Zamislite da mi oni plate jednu kiriju,...

Povodom najavljenih tužbi iz Kine zbog afere “Respiratori” oglasila se kineska u BiH: Evo šta su poručili

- Medicinska oprema i sredstva proizvedena u Kini igrali su neizostavnu ulogu u kineskoj borbi protiv pandemije. Nadamo se...

Predsjednica Kriznog štaba KS otkrila gdje se zarazila većina novooboljelih od koronavirusa u Sarajevu

Pilav je naglasila da 81,3 posto zaraženih pripadaju porodičnim klasterima, a manje od 20 posto lokalnoj transmisiji. Predsjednica Kriznog štaba...

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da je odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa Zakonom o jedinstvenom matičnom broju /JMB/ obavezujuća, pojasnivši da je Savjet ministara usvajanjem privremene odluke dao rok parlamentu BiH da u periodu šest mjeseci uskladi taj zakon sa sudskom mjerom.

vjekoslav-bevanda“Ako odluka Ustavnog suda ne bude provodena, onda je to kažnjivo djelo”, upozorio je Bevanda, dodavši da je Savjet ministara dva puta predlagao zakon koji je parlament BiH oba puta odbacio.

Gostujući na Televiziji OBN, Bevanda je rekao da je pitanje JMB bio problem svima, osim trojici hrvatskih ministara u Savjetu ministara BiH.

Kada je riječ o neprovođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Sejdić – Finci”, Bevanda kaže da dogovor i dalje onemogućava neriješeno hrvatsko pitanje.

“Samo tražimo ravnopravnost koja može biti omogućena kroz indirektan izbor članova Predsjedništva BiH i Doma naroda parlamenta BiH. To nije nikakvo bogohuljenje”, naglasio je Bevanda, dodajući da 95 odsto kombinacija o provođenju odluke ide ka tome da se ništa ne riješi.

Komentarišući izjavu poslanika u Evropskom parlamentu Doris Pak, koja je nedavno zatražila sankcije i isključenje BiH iz Savjeta Evrope zbog neprovođenja odluke iz Strazbura, Bevanda kaže da je Pakova time prekršila “dobre običaje parlamentarnog postupanja”.

“Ipak, mislim da nismo dno svijeta, niti zemlja kao što su Zimbabve i Somalija. Svoj stav ću joj reći tokom našeg susreta 20. juna”, naveo je predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Zastoj BiH na EU putu, Bevanda objašnjava time da mnogi domaći političari nisu svjesni i posvećeni tom poslu. “Stavaraju se afere, iznose ostrašćeni govori, mnogima su puna usta Evrope, ali žele da se u EU ide nekim drugačijim putem”, istakao je Bevanda.

Bevanda smatra da je greška raniji dogovor vladajuće koalicije da se pitanje vojne i državne imovine treba rješavati u paketu i ističe da je to prouzrokovalo zastoj.

“Prvo treba da riješimo pitanje vojne imovine koje je već tehnički završeno, čime dobijamo uslove za MAP. Nakon toga, Komisija za državnu imovinu BiH, koja je za sedam godina malo toga uradila, treba na ekspertskoj bazi da pripremi stvari i stvori podlogu za političko rješavanje pitanja državne imovine”, smatra Bevanda.

(Srna)

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Gradić u BiH je skoro pola godine bio bez korone, ali sada više nije: Potvrđen prvi slučaj COVID-19 infekcije u Ključu

Ova opština jeste posljednja u koju je stigao virus, međutim ekonomska kriza je stigla u isto vrijeme kao i...

Uvedene još oštrije epidemiološke mjere: Ograničenja za kafiće i noćne klubove

HRVATSKA - Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak najavio je u četvrtak da će ograničiti rad ugostiteljskim objektima pa će nakon rekordnog...

Kako će izgledati život s koronavirusom ove jeseni? Struka ističe da...

Dobro je da se pred nadolazeću sezonu što više ljudi cijepi protiv gripe, bez obzira na to pripadaju li skupini koja ima povećan rizik...

Novi detalji u aferi otpada koji je stigao iz Italije u...

- Tako smo se dogovorili, ali dobro je što nisam potpisao ugovor. Zamislite da mi oni plate jednu kiriju, zatrpaju halu smećem, pa nestanu....

Nađa Arnautović promijenila klub, ali ostaje u Austriji

U ovoj ekipi nisu krili zadovoljstvo što su u svoje redove doveli talentovanu rukometašicu. Nakon što je iz Dubice napravila sjajan transfer prošlog ljeta prešavši...

Možda vas zanima i ovo