Srijeda, 23 rujna, 2020

BiH godišnje gubi i do milijardu KM: Javne nabavke jedan od najvećih izvora korupcije

Nemojte propustiti

Građani masovno pristaju na prodaju glasova za 50 KM

Politička analitičarka Ivana Marić kaže da najveći problem predstavlja to što bi zakonske odredbe kojima bi se mogle regulisati...

Još jedna djevojka nestala u Sarajevu: Javila majci da je našla posao na Ilidži i od tada joj se gubi svaki trag

U slučaju bilo kakvih korisnih saznanja koja bi mogla doprinijeti pronalasku tražene osobe potrebno je kontaktirati PS Novi Grad...

Adnan Jupić o ispiranju nosa slanom vodom: Da li je to učinkovito protiv korone?

Infektologinja iz Hrvatske Alemka Markotić je ovih dana dala izjavu da je ispiranje slanom vodom efikasno u borbi protiv...

Užas u Ilijašu: Nožem iskasapio suprugu, pa pokušao samoubistvo

Muharem Garaplija (1965) sinoć je u Ulici Hašima Spahića u Ilijašu nožem ubio suprugu Sadžidu (1963), nakon čega je...

marke-nove-bhindex-novacBiH godišnje gubi od 700 miliona do 1 milijarde KM, koji se sliju u privatne džepove!

Korupcija ubija svaku inicijativu i investicije u privredi, međutim veoma ju je teško mjeriti ili predvidjeti. Potencijalni ulagači u Bosnu i Hercegovinu se većinom oslanjaju na istraživanja, kao što je Indeks percepcije korupcije koji objavljuje Transparency International, koja im većinom ukazuju u kojem smjeru ne treba ići. Prema svim relevantnim istraživanjima, naša zemlja se nalazi na dnu ljestvice u poređenju sa ostalim bivšim jugoslovenskim republikama.

Kada je riječ o investicijama i preprekama za ulaganja u našu zemlju, poslovni ljudi korupciju percipiraju kao značajnu prepreku za poslovanje, a 5 % njih je odlučilo da ne krenu u velike investicije zbog straha od davanja mita. Ako je vjerovati svim dostupnim istraživanjima, korupcija je rangirana kao treća najvažnija prepreka za investicije u regionu.

Iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH za BUKU ističu kako percepcija korupcije u javnim nabavkama, kao i u svim drugim oblastima, negativno utiče na potencijalne strane ulagače u smislu stvaranja negativne slike o investicionoj lokaciji.

„Dodatno, percepcija korupcije može biti eventualna prepreka ukoliko je investicija tržišno orijentisana, a proizvod se odnosi na predmet javnih nabavki”, kažu u Agenciji za unapređenje stranih investicija u BiH.


Jedan od najvećih izvora korupcije predstavljaju javne nabavke. Pojedina istraživanja govore da se u Bosni i Hercegovini godišnje gubi oko 700 miliona konvertibilnih maraka kroz procese javnih nabavki, dok podaci UG Tender ističu brojku od gotovo milijardu KM, koji se sliju u privatne džepove.

Javne nabavke su pogodno tlo za korupciju iz razloga što ova institucija omogućava i najveće iznose budžetskih sredstava koja malverzacijama i namještanjima tendera mogu biti preusmjerena firmama i osobama bliskim vlasti, ili samim predstavnicima vlasti.


”Upravo su javne nabavke razlog političke borbe za prevlast u pojedinim institucijama i način na koji se političke stranke koje osvoje pozicije odužuju svojim finansijerima. Upravo zbog korupcije u javnim nabavkama, namještanja tendera i narodski rečeno „ugrađivanja“ rukovodstva institucija u ugovore, država bude oštećena svake godine za stotine miliona KM, koje su mogle biti uložene u razvoj i ekonomiju”, kaže za BUKU Ivana Korajlić, portparolka organizacije TI BiH.
Ona dodaje da su javne nabavke ujedno i najrasprostranjeniji oblik političke korupcije, jer se koriste pozicije moći za ostvarivanje lične dobiti .

”S druge strane, upravo zbog beskrajnih mogućnosti koje pružaju nabavke i ugovaranja, proističe i tolika želja za prevlast nad institucijama i javnim preduzećima, i javna licitacija između stranaka kome će „pripasti“ koje preduzeće, agencija, institucija”, tvrdi Korajlićeva.

Kada je riječ o zakonskom okviru koji tretira oblast javnih nabavki odnosno antikorupcijski set generalno, taj zakonski okvir još uvijek nema dovoljno jake antikorupcione mehanizme koji bi spriječili zloupotrebe i utvrdili jasan sistem odgovornosti i sankcija za zloupotrebe u procesu javnih nabavki.

“Takođe, omogućava izbjegavanje otvorenih postupaka nabavki, što samim tim dovodi do velikog procenta direktnih sporazuma i ugovora, koji najviše mogućnosti ostavljaju za zloupotrebe. Upravo zbog manjkavog zakonskog okvira, imamo ogroman broj ugovora za koje je na prvi pogled vidljivo da su prije svega štetni po državu, a s druge strane namješteni odabranim kompanijama, a da je sve to pri tom legalno”, kaže za BUKU portparolka TI BiH.

Iz Privredne komore Republike Srpske napominju još jedan bitan segment – transparentnost u procesu javnih nabavki.

Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore Republike Srpske, smatra da je važno da se javne nabavke vrše na transparentan način i da se tako obezbijedi efikasnije trošenje javnih sredstava.

„Privrednici se opravdano žale na tenderske uslove, jer se u praksi dešava da se upravo kroz tenderske uslove naše kompanije u startu eliminišu, jer ne mogu ispuniti sve ono što se traži za učešće na tenderu”, kaže za BUKU Blagojević.

S obzirom na nadležnosti, Privredna komora RS zalaže se za poboljšanje zakonskih rješenja sa ciljem eliminisanja svih loših radnji, a posebno ukazuju na to da je nedopustivo da se tenderski uslovi kreiraju tako da se nijedno privredno društvo registrovano u Privrednoj komori ne može prijaviti na tender.

U proteklih nekoliko godina, ostvareni su određeni pomaci u BiH kada je riječ o setu antikoruptivnih mjera, kao što je Zakon o javnim nabavkama, zviždačima, ali ove napore mora podržati snažnija implementacija, prateće mjere za provedbu zakona, kao i ukupna podrška vladavini prava.

Kada je riječ o javnim nabavkama i rastućoj korupciji, naša sagovornica iz TI BiH kaže da je potrebno inovirati Zakon o javnim nabavkama i to upravo zbog činjenice da su već odavno pronađeni načini za izigravanje zakona i da su mnogi oblici korupcije u javnim nabavkama legalizovani.

”Posljednje izmjene Zakona o javnim nabavkama nisu se bavile antikorupcionim mehanizmima, zbog čega će TI BiH u maju pokrenuti inicijativu za unapređenje Zakona, prije svega na način da se definiše sprečavanje sukoba interesa u ugovornim organima, zbog sve učestalije prakse da javne institucije i preduzeća praktično sklapaju ugovore sa firmama čiji su vlasnici rukovodioci tih istih javnih preduzeća, a zatim i u pogledu sankcija i odgovornosti, te unapređenja transparentnosti, kako bi se stekli uslovi za sprečavanje korupcije”, ističe Ivana Korajlić.

Ono što ona predlaže jeste pokretanje inicijative direktno prema Agenciji za javne nabavke i Uredu za razmatranje žalbi za otvaranje jedinstvene, pretražive online baze kako bi svi u nekoliko klikova imali pristup informacijama o tome s kim je koja institucija sklapala ugovore, u kojim iznosima i šta je predmet tih ugovora, s obzirom na to da dosadašnje platforme e-nabavki pružaju veoma ograničen i raspršen pristup ovim podacima.

Za kraj, ostaje samo nada da će toliko proklamovana borba protiv kriminala i korupcije doživjeti svoj realan epilog, a da stotine miliona eura u procesu javnih nabavki neće više završavati u privatnim džepovima.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Ponovo su vratili najstrožije mjere, građani bijesni: Čeka nas horor

Izrael je sada među zemljama s najvećim brojem zaraženih. Ali dok je broj novih slučajeva proteklih sedmica nastavljao rasti,...

SIPA podnijela krivičnu prijavu protiv Halida Muslimovića

Inspektori Agencije za istrage i zaštitu BiH podnijeli su jučer krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv pjevača Halida Muslimovića. Ova informacija potvrđena je za Glas...

Još jedna djevojka nestala u Sarajevu: Javila majci da je našla...

U slučaju bilo kakvih korisnih saznanja koja bi mogla doprinijeti pronalasku tražene osobe potrebno je kontaktirati PS Novi Grad Sarajevo Sarajevskoj policiji prijavljen je nestanak...

Amel Tuka postao otac

Amina Tuka, supruga najboljeg bh. atletičara Amela Tuke porodila se danas u Italiji. Bh. atletičar je prvi put postao otac, a on i njegova...

Izgubio bitku s opakom zarazom: Sutra dženaza Emiru Hujiću

Dženaza Emiru Hujiću, bivšem igraču Odbojkaškog kluba Bihać, klanjat će se sutra u na gradskom mezarju Humci u Bihaću u 14 sati. Nekadašnji odbojkaš, koji...

Možda vas zanima i ovo