Putujete u EU? Evo na koja pitanja morate odgovoriti…

Putovanja    Datum: 24.10.2017.    
Autor: Buka magazin


Mnogi su se već uplašili da će nove procedure Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS) dovesti do brojnih komplikacija, a nije rijetko ni njegovo poistovjećivanje sa vraćanjem viza

Za građane zemalja zapadnog Balkana u roku od dvije godine počet će primjena naplate i traženja posebnog odobrenja od nadležnih službi Evropske unije za putovanja unutar šengenske zone.

Mnogi su se već uplašili da će nove procedure Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS) dovesti do brojnih komplikacija, a nije rijetko ni njegovo poistovjećivanje sa vraćanjem viza.

Međutim, iz Odbora za građanske slobode (LIBE) uvjeravaju da će nakon stupanja na snagu ove odluke, čiji je cilj suzbijanje kriminala, terorizna, bržih graničnih prelazaka i ilegalnih migracija, sve biti birokratski pojednostavljeno i ubrzano.

Naime, za popunjavanje ETIAS formulara ne treba da se ide u konzulat, ne čeka se na podnošenje prijava, nema biometrijskih registrovanja, već samo desetominutnog on-line pružanja odgovora na bazična pitanja.

– Lični podaci (ime i prezime, datum i mjesto rođenja, spol, nacionalnost…)

– Putna isprava (podaci iz pasoša)

– U koju državu prvo ulazite?

– Razlog putovanja

– Pitanja o javnom zdravlju

– Pitanja o kriminalnoj pozadini (jeste li bili osuđivani, posjedujete li kriminalni dosije)?

– Da li ste imali zabranu ulaska u neku od EU zemalja ili ste odbili da izađete iz nje?

Na odgovore ne bi trebalo da se čeka duže od nekoliko minuta, a oni bi trebali u gotovo 95 posto slučajeva da budu pozitivni.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.