U Štutgartu odzvonilo autima koja ne ispunjavaju Euro 5 standard – Bh-index

U Štutgartu odzvonilo autima koja ne ispunjavaju Euro 5 standard

Svijet    Datum: 13.07.2018.    
Autor: Nezavisne novine


Predstavnici vlasti grada Štutgarta planiraju da od početka sljedeće godine zabrane vožnju vozila sa dizel agregatima koja ne ispunjavaju Euro 5 standarde po ulicama tog grada.

Početkom ove godine, Hamburg, drugi najveći grad u Njemačkoj, najavio je da će zabraniti vožnju svih vozila sa dizel agregata koja ne ispunjavaju Euro 6 standarde o emisiji štetnih gasova, što u suštini znači da ulicama tog grada neće moći da se voze automobili proizvedeni prije 2014. godine.

“Odlučili smo da izbjegnemo zabranu vožnje automobila sa dizel agregatima koji ispunjavaju Euro 5 standarde s obzirom da za njih postoje filteri koji smanjuju emisiju štetnih gasova”, naveo je Andreas Švarc, i dodao je da bi proliferacija javnog transporta i električne mobilnosti trebalo da znatno smanji nivoe zagađenosti vazduha.

Preporučeno za vas:  Šok posjetiteljima Grand Canyona u Americi: Bili izloženi opasnom zračenju?

Međutim, ako predstavnici vlasti Štutgarta ne unaprijede kvalitet vazduha u svom gradu do sredine 2019. godine, od 2020. godine će biti zabranjena i vožnja automobila sa dizel agregatima koji ispunjavaju Euro 5 standarde.

Planovi po kojima će biti zabranjena vožnja vozila sa dizel agregatima do 2025. godine, se sprovode i u Parizu, Madridu, Meksiko Sitiju i Atini.

Vozila sa dizel agregatima koji ispunjavaju Euro 5 standarde su počela da se proizvode oko 2009. godine, a 2014. godine su ih zamijenila vozila sa agregatima koji ispunjavaju Euro 6 standarde.

Međtuim, uprkos svim ovim zabranama i pretnjama, mnogi ljudi smatraju da još uvijek postoji šansa za dizelaše, te da oni neće tako lako nestati iz upotrebe.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.