Utorak, 23 srpnja, 2024

Novi udar na kućne budžete: Cijela plaća za maturu

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

Poznato je da djevojke mjesecima unaprijed osmišljavaju svoje maturske kreacije, a materijali koji se koriste za šivenje tih svečanih haljina nisu jeftini.

Djevojke biraju haljine čiji je raspon cijena od 300 do 500 KM, a ima i onih koje iskeširaju 1.000 maraka

Kraj školske godine sve je bliži, pogotovo za učenike završnih razreda. Tako su pripreme za tradicionalne maturske zabave uveliko počele. Dok ih mladi željno iščekuju, dotle su njihovi roditelji na mukama kako sve to platiti.

Siromašni budžet

U moru poskupljenja maturske zabave su značajan udar na prilično osiromašene budžete većine bh. građana, a ti troškovi su prilično viši u odnosu na prethodnu godinu.

Kako je za većinu mladih maturska zabava označena kao jedan od najvažnijih životnih događaja, za tu „veliku večer“ njihovi roditelji izdvajaju značajne sume novca. Nerijetko, kada se podvuče crta, radi se skoro o iznosu prosječne plaće u Federaciji BiH, koja je, prema posljednjim podacima, iznosila 1.338 KM.

Upravo se čita:  Život na kredit: Banke od građana potražuju oko 12 milijardi maraka

Poznato je da djevojke mjesecima unaprijed osmišljavaju svoje maturske kreacije, a materijali koji se koriste za šivenje tih svečanih haljina nisu jeftini.

Tako se kristalna čipka, kako smo istražili, kreće najmanje 100 KM po metru, a obične između 30 i 80 KM, dok je metar svile najmanje 50 KM. Kada se tome dodaju usluge šivenja i razni detalji, haljine u konačnici nerijetko prelaze iznos od 400 KM.

Upravo se čita:  Bračni par iz Bosne i Hercegovine s lažnim dokumentima uhvaćen na granici: U pritvoru su!

Cipele i torbe

Iako se u buticima mogu pronaći haljine od 150 KM, kako nam je rečeno u jednom modnom ateljeu u Mostaru, djevojke najčešće biraju modele čiji je raspon cijena između 300 i 500 KM, a ima i onih koje iskeširaju 1.000 maraka. Uz haljine je neizostavna i kupovina modnih dodataka, poput cipela i torbica, što skupa košta najmanje 100 KM.

Odijela za mladiće se prodaju po cijeni od 350 KM pa naviše, košulje su od 50 pa preko 100 KM, dok je cijena kravate nerijetko 50 KM, a cipele su najmanje 100 KM.

Upravo se čita:  Ljetna špica učinila svoje: Naoružajte se strpljenjem - kolone vozila na čak sedam graničnih prelaza

Košulja, šišanje…

Iako mnogi butici imaju posebne ponude za maturante, u okviru kojih se odijelo s košuljom i kravatom prodaje po cijeni od 255 KM, kada se tome pridodaju cipele te šišanje i brijanje, ali i kozmetički tretmani, opremanje maturanta ne može proći bez, najmanje, 400 KM.

Usluge friziranja i šminkanja su, također, skuplje u odnosu na prošlu godinu. Svečane frizure su između 25 i 50 KM, a šminkanje od 50 do 100 maraka.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Život na kredit: Banke od građana potražuju oko 12 milijardi maraka

Bosanci i Hercegovci bankama su dužni oko 12 milijardi maraka. Značajna cifra koju dugujemo bankama, odnosi se i na...

Još vijesti za vas