Auto novosti     11:19 / 20.04.2017.    
Autor: Automobil.hr

Vozači iznenađeni: Čudne šare na haubi automobila

Foto: Automobil.hrProljeće je stiglo, ali u pojedinim dijelovima Balkana snijeg je prekrio sela, gradove ali i automobile. Na društvenim mrežama su se stoga pojavile fotografije koje prikazuju čudne šare na haubi, i vozači se s pravom pitaju o čemu se radi.

Ako ste pomislili da ova pojava, koju ste možda vidjeli i na svom ljubimcu, ima veze sa vanzemaljcima, grdno ste se prevarili. Naime, obrisi na haubi nastaju zbog jednostavnih procesa.

Svi poklopci motora sa svoje unutrašnje strane imaju različite karakteristične oblike, odnosno pregrade koje, između ostaloga, imaju funkciju usmjeravanja i zadržavanja zraka. Obrisi koji se pojavljuju s vanjske strane poklopca motora, a koji su vidljivi na snijegu, odgovaraju obliku spomenutih pregrada. Zašto?

Svako ima svoju teoriju ali fizika cijelu ovu priču objašnjava vrlo jednostavno, piše Automobili.hr. Zrak koji se nalazi između pregrada ponaša se kao izolator i sporo provodi toplinu zbog svojih fizikalnih osobina. S druge strane, metal je dobar provodnik topline i znatno se brže zagrijava od zraka. Zbog već spomenutih karakteristika zraka koji se nalazi između pregrada, poklopac motora se znatno sporije zagrijava tokom vožnje, odnosno znatno se sporije hladi kad se motor ugasi.

Naravno, opisana situacija ovisi o uvjetima u kojima se automobil nalazi. Primjerice, ako krenete u vožnju i u međuvremenu počne padati snijeg, dijelovi poklopca motora koji su izolirani kasnije će se zagrijati i na njima će se početi skupljati snijeg. S druge strane, ako je automobil parkiran duže vremena, dijelovi poklopca motora koji nisu izolirani zagrijavaju se, naprimjer toplinom sunca, drugačije od dijelova koji su izolirani što će opet rezultirati nakupljanjem, odnosno otapanjem snijega, a što će kreirati karakteristične obrise.

Doduše postoje još neke sitnice vezane uz fizikalne procese, a koje su uvjetovane svojstvima zraka no stvari u praksi funkcioniraju, više manje ovisno o situaciji, na opisan način.


Adnow marketing

loading...

Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.