Vučić sa Čovićem u Beogradu: Žao mi je onih što su protiv nečega što nisu ni vidjeli | | Bh-index

Vučić sa Čovićem u Beogradu: Žao mi je onih što su protiv nečega što nisu ni vidjeli

Izdvojeno> Politika    Datum: 16.10.2017.    
Autor: Fena


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da su odnosi Srbije i Republike Srpske konkretni i konkretizovani, da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, i teritorijalni integritet RS u okviru BiH, ali i da mu je žao što ima onih koji imaju negativan odnos prema nečemu što nisu ni vidjeli.

Vučić je na konferenciji za novinare sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem rekao da su mnogi protiv nečega što nisu ni vidjeli, o čemu nemaju pojma, već apriori nešto odbacuju samo zato što Srbi, ili Hrvati ili Bošnjaci “imaju mozak” da sačuvaju svoju kulturu i jezik, prenosi Tanjug.

On je rekao da je tek osnovan tim u Srbiji za rad na deklaraciji o očuvanju jezika i kulture srpskog naroda, a neki već prebacuju i daju komentare na nešto što nisu ni vidjeli.

Predsjednik Srbije je rekao i da ima zamjerki da Srbija samo daje RS, i poručio da će pomagati i Federaciju ali i dodao da uopšte nema problem da neko ulaže u Novi Pazar ili Sjenicu…

On je kao primjer naveo to da je mađarski premijer Viktor Orban rekao da će ta zemlja pomagati mađarske privrednike kreditima i podvukao da uopšte sa tim nema problem, već naprotiv, jer je to novac koji će ući u Srbiju.

“Šta je problem – nikako ne razumijem zašto toliko malo povjerenja imamo već idemo sa predrasudama o nečemu što ništa ne znamo”, dodao je.

Kako je rekao, stav Srbije je poštovanje integriteta teritorijalnog integriteta BiH kao i teritorijalnog integriteta RS u okviru BiH.

“To je stav koji ponavljam iz dana u dan”, podvukao je Vučić i rekao da se nada da oni koji povjerenja nemaju, da će ga izgraditi.

Naglasio je da smatra da je to najbolja politika koja čuva mir na ovim prostorima i od koje svi imaju najviše koristi.

Normalno je da pomognemo srpskom narodu i mislim da su vrtići i škole mnogo bolje “od slanja bombi i granata” rekao je Vučić i dodao da se apsolutno slaže sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom o saradnji Srbije i RS i poručio da se nada da će biti još bolja.

Čović je izjavio kako se nada da će uskoro biti ugovoren trilateralni sastanak Srbije, Hrvatske i BiH, kako bi se gradila otvorenija suradnja na tri prostora i dodao da istorija treba ostaviti iza sebe kako ona ne bi bila prepreka za budućnost.

On je naglasio da će biti još sastanaka predstavnika Srbije i BiH prije 6.i 7. decembra kada je najavljen uzvratni posjet Srbiji.

“Kod nas se u BiH odluke sporije donose nego kod vas u Srbiji, ali to neće umanjiti ono što smo planirali”, kazao je Čović.

Kako javlja Tanjug, Čović je naglasio kako očekuje da ekspertni tim Beograda ponudi rješenje o pitanju spornih granica Srbije i BiH, kako bi se do susreta 6. i 7. decembra dogovor mogao parafirati.

“Mi u BiH imamo mnoštvo problema. Vjerujem kako pomoć predsjednika Srbije može biti značajna kada je u pitanju naš europski put”, naglasio je Čović.

Dodao je kako je zadovoljan odlukom Srbije da se pomogne izgradnja Saborne crkve u Mostaru.

Upitan da prokomentira pripremu Deklaracije o opstanku srpskog naroda i je li potrebno nešto slično kada je riječ o hrvatskom narodu Čović je kazao kako je Deklaracija dobra odluka.

“To je dobra odluka da vrlo praktično i kroz takav dokument definiramo odnose jednog naroda na dva prostora. Mislim kako je takva odluka dobrodošla i kako ćemo time dugoročno rješavati pitanja i kada je u pitanju srpski narod, ali i sva tri naroda u BiH”, pojasnio je on.

Dodao je kako ne vidi razlog zašto se slična dokumentacija ne bi pripremila kada je u pitanju hrvatski narod, ali kako je danas rano o tome govoriti.

Čović izjavio je da BiH još nije zaživjela kao pravna država jer pravosudne institucije nisu nezavisne.

“Pravosuđe BiH mora da postane nezavisno, presuda Nasera Orića nije jedini primjer koji je izazvao različite komentare i koji opterećuje tri naroda u BiH”, istaknuo je Čović.

Čović je rekao da u BiH ne može da dominira samo jedan narod i da ako dođe do toga da se mijenja Ustav ili Aneks 4 Dejtonskog sporazuma to biti urađeno sa susjedima – Hrvatskom i Srbijom.

“Ne postoji nijedno pitanje koje nećemo rješavati sa našim susjedima”, kazao je Čović.

Vučić je izjavio je danas da je Srbija spremna za održavanje trilateralnog sastanka predstavnika Srbije, Hrvatske i BiH koji bi, kao kaže, možda bio i najvažniji za te zemlje, ali i za cijelu regiju zapadnog Balkana.

Taj susret bi, kaže Vučić, doveo do mnogo važnijih i konkretnijih rješenja o brojnim političkim, ekonomskim i socijalnim pitanjima, javlja Tanjug.

“Srbija je spremna za održavanje tog sastanka na bilo kojoj razini, predsjednika, odnosno predsedavajućeg Predsjedništva BiH ili na razini vlada, odnosno Vijeća ministara”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare s Čovićem.

Vučić je poručio da je BiH jedan od najznačajnijih vanjskopolitičkih partnera Srbije.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.