Utorak, 16 srpnja, 2024

5 grešaka koje ne želite u svojojoj beauty rutini

Preporučeno

Vjerovatno niste niti svjesni kako u želji za što ljepšim i mlađim izgledom zapravo činite greške u vašoj beauty rutini koje bi vam mogle uzrokovati oštećenje kože i kose te vas učiniti starijim nego što jeste.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

1. Zamotavanje mokre kose peškirom
Šampon za jačanje kose i regenerator neće vam biti od velike pomoći ukoliko nakon pranja svoju mokru kosu jako stegnete peškirom formirajući turban na glavi. Naime, kad je mokra, kosa se jače razvlači i lakše puca pa snažno trljanje peškirom ili pak energično raščešljavanje četkom može rezultovati oštećenom kosom i neposlušnim vrhovima.

Kako biste to izbjegli, razdijelite tek opranu kosu u nekoliko slojeva koje ćete nježno ocijediti i pažljivo peškirom pokupiti višak vode.

Ukoliko je želite umotati, umjesto grubog peškira radije odaberite kakvu staru pamučnu mekanu majicu – takva je tkanina nježnija za vašu kosu, a savršeno će upiti svu vodu s nje, bez nepotrebnog gnječenja i stezanja.

2. Prečesto korišćenje pilinga
Nastojeći imati meku i nježnu kožu, mnoge žene prečesto koriste piling, ne znajući da tako zapravo svojoj koži pridonose više štete negoli koristi. Naime, dermatolozi smatraju kako su pretjerani pilinzi potpuno nepotrebni jer koža sama prirodnim putem odbacuje mrtve ćelije.

Struganjem površinskog sloja i masnoće pokrenut će začarani krug iritirane i isušene kože. Neki će pak poželjeti i taj novi sloj suve kože odmah oljuštiti, čime mogu samo izazvati još veći problem.

Prema mišljenju stručnjaka, piling lica i tijela smio bi se koristiti jednom do najviše dvaput nedjeljno. Ukoliko imate masnu kožu, nikako ne smijete pretjerivati s pilingom jer možete izazvati suprotni učinak, odnosno podstaknuti vaše lojne žlijezde da izlučuju još više masnoće.

Za koji god se piling odlučili, treba znati kako s kožom treba biti nježan te treba uvijek imati na umu da crvenilo nikako ne predstavlja dobar znak.

3. Zanemarivanje kože vrata
Zaboravljate li često na svoj vrat i podbradak nanijeti hidratantnu kremu ili pak preparat za zaštitu od sunca kojim inače redovno štitite svoje lice, upravo ćete na tim mjestima najprije primijetiti prve znakove starenja kože.

Prilikom svakodnevnog nanošenja kreme za lice, učinite isto to i na vratu i lagano je utrljajte prema gore, do vrha brade, a potom i prema natrag, sve do potiljka. Pokretima prema gore stimuliramo kožu i sprečavamo njeno prijevremeno mreškanje, dok pokretima prema natrag obuhvatamo čitavu kožu vrata.

Trebali bismo izbjegavati korišćenje grubih sapuna, preparate za čišćenje kože na bazi deterdženta te anti-aging tretmane koji sadrže salicilnu, zatim glikolnu kiselinu ili retinol, jer koža na vratu nema dovoljno lojnih žlijezda za proizvodnju masnoća koliko ih primjerice, sadrži lice pa je stoga taj dio kože osjetljiviji i skloniji iritacijama.

4. Korišćenje previše kozmetičkih preparata
To što ste, želeći svojoj koži priuštiti najbolje što možete, nabavili čitav arsenal najrazličitijih kozmetičkih preparata, ne znači da će svi ti losioni i pomadice koje koristite – blagotvorno djelovati na vašu kožu.

Sastojci u različitim proizvodima koje nanosimo na kožu mogu zapravo biti u suprotnosti i međusobno se poništavati, uzrokujući iritaciju kože ukoliko ih kombiniramo. Ukoliko primjerice istovremeno koristimo neke retinoide (npr. kremu retinol A) i kakav preparat s benzoil peroksidom, sasvim ćemo poništiti djelovanje retinoida. Da ne govorimo o novcu koji je u ovom slučaju – bačen u vjetar.

Radije koristite blaga sredstva za čišćenje kože, hidratantnu ili kakvu pažljivo odabranu kremu s antioksidansima. Kad god ste u dilemi, nemojte eksperimentisati s vlastitom kožom, već radije potražite mišljenje dermatologa ili estetičara.

5. Učestala upotreba slamčica
Slamčice su vrlo praktična stvar, pogotovo ako ne želimo upropastiti savršeno nanesen ruž na usnama ili pak ako pijemo napitke koji bi nam mogli ‘obojiti’ zube. Međutim, prečesto pijuckanje na slamčicu podstiče stvaranje prijevremene bora oko usta.

To ne znači da se trebate odreći upotrebe slamke, međutim, kada pijete njome, činite to nježno i pritom nemojte napućiti i skupljati usne, već ih lagano razvucite.
(Zadovoljna)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Da li klima da radi stalno ili je s vremena na vrijeme treba isključiti? Evo šta kaže stručnjak

Da li je bolje da klima uređaj radi neprekidno ili je treba s vremena na vrijeme isključiti? Donosimo savjet...

Još vijesti za vas