Nedjelja, 21 travnja, 2024

Devet istina o celulitu koje niste slutili

Preporučeno

Nervira vas celulit koji se naselio na vaše tijelo? Saznajte najvažnije činjenice o ovom groznom fenomenu i vratite svom tijelu željeni izgled.

 Celulit se može pobijediti!

Da biste u tome uspjeli, morate saznati apsolutno sve o njemu, a mi vam u tome pomažemo.

Osloboditi se celulita je moguće!

Do sada ništa nije dalo rezultate? Celulit još uvijek postoji? Možda ste negde pogrešili, da vidimo gde.

Prije svega, celulit nije nastao sam. Dakle, u velikoj mjeri ste sami krivi za njegov izgled. Najvjerovatnije, problem leži u nezdravom načinu života koji uključuje različite aspekte. O svima njima posebno i mnogo detaljnije u nastavku teksta.

Moguće je riješiti se celulita, o tome želimo da vas obavijestimo na početku.

U kom smislu?

Najbolji i svakako najefikasniji je sveobuhvatan pristup. To podrazumijeva promjenu svakodnevnih navika koje su dovele do ove nepoželjne pojave. Zato jedite zdravo, vježbajte i naravno potražite kvalitetnu kozmetiku koja vam može pomoći u borbi protiv ovog neprijatelja. Tu se često preporučuju gelovi čiju efikasnost potpisuju i garantuju proizvođači u vrlo kratkom roku.

Saznajte više o masažama koje pomažu u razbijanju celulita i mogu biti prilično efikasne. Masaže mogu imati višestruke benefite, jer osim razbijanja celulita mogu vam pomoći da se opustite i eliminišete stres. Zašto sada spominjemo stres? Vidjećete u nastavku teksta.

Napadajte sa svih strana i pobijedite. Neka vam guza bude najljepša na plaži tokom sledeće letnje sezone.

Nezdrava hrana je najčešći uzročnik celulita

Krenimo od početka, odakle je vjerovatno sve počelo. Nismo rođeni sa celulitom. Samo se iznenada pojavi za nekoliko godina i pitamo se odakle je došao?

Ako niste vodili računa o tome šta unosite u svoje tijelo, nemojte se iznenaditi. Na ovu pojavu svakako je uticala i nezdrava ishrana, a ona uključuje masna jela, previše slatkiša, gazirana pića. Kada ste u žurbi, najlakše je posegnuti za brzim obrokom u doba dana kada se ni ne sjećate da niste jeli. Da, to je lakši način, ali sigurno nije zdraviji.

Morate pronaći vremena za redovne obroke, ne samo zbog celulita, već i zbog ukupnog zdravlja. Čak i kada bi ti redovni obroci bili zdraviji, onda bi cilj bio postignut.

Pobrinite se da zdravi obroci budu praćeni dovoljnom količinom vode. Naglašavamo da to treba biti obična voda, a ne gazirana, jer kao što smo spomenuli, gazirana pića su u velikoj mjeri krivci celulita.

Pol i celulit su vrlo tjesno povezani

Znate zašto uvijek govorimo o ženskom rodu kada govorimo o celulitu?

Jer žene su pogođene ovim problemom u mnogo većoj mjeri nego muškarci. Samo 10% muškaraca ima celulit, dok je kod žena taj procenat mnogo veći.

Žene su podložnije pojavi celulita kako zbog uticaja hormona, tako i zbog genetskog “koda” prema kojem su predodređene za skladištenje masnih naslaga. Majka priroda je u to uplela svoje prste i istovremeno ženama dala manje vezivnog tkiva koje bi pohranilo nagomilano masno tkivo i zato se na koži manifestuje u vidu celulita.

I stres uzrokuje celulit

Zbog uticaja stresa, ne samo da ćete razviti srčane bolesti, već i probleme sa celulitom. Uticaj stresa se ne manifestuje samo na psihološkom, već i na organskom nivou. Kada vas nešto uznemiri, počinje lučenje adrenalina koji vas pokreće na reakciju i akciju.

Kada ste pod uticajem ovog hormona, cirkulacija u vašem telu je mnogo lošija. Zbog slabe cirkulacije dolazi do sužavanja krvnih sudova i napetosti mišića.

Šta je rezultat? Pa naravno celulit! Zato se klonite stresnih situacija i vaše tijelo će vam biti jako zahvalno.

Godine su povezane sa pojavom celulita

Iznenađeni ste što niste imali celulit sa 20 godina, a sada kada je cifra malo veća, nema gde ga nema.

Nije ništa čudno. Starost je uzrok celulita, tačnije promjena koje se javljaju godinama, a povezane su sa hormonima. Kako starite, hormon estrogen se luči sve manje i manje, što pogoršava cirkulaciju. Kada je cirkulacija loša, manje je kolagena u koži, što uzrokuje slabost vezivnog tkiva.

Rezultat je celulit. Ne možemo zaustaviti starenje, ali možemo stimulirati proizvodnju kolagena i koristiti kozmetiku koja ima upravo tu funkciju. Kolagen je vrlo važan za zdravjle i izgled svačije kože, zato ga i spominjemo.

Genetika utiče na pojavu celulita

Ne možete pobjeći od genetike! Ono što je zapisano u vašem genetskom materijalu je neizbrisivo. Ako znate da su žene u vašoj porodici imale problem sa celulitom, postupite na vrijeme.

Dok ne dođe do izražaja, počnite s prevencijom i pokušajte spriječiti ili smanjiti njegovu pojavu.

Genetika je snažan faktor, ali zdrav način života, vježbanje i odgovarajuća kozmetika mogu ići ruku pod ruku i s genetikom.

Način oblačenja dovodi do celulita

Volite li da svoje obline naglasite uskom odjećom? Možda je to dobro za vašu figuru, ali ne i za izgled vaše kože i celulita.

Znate li zašto?

Jer uskom odjećom ometate cirkulaciju i vršite pritisak na kožu, a u prethodnim dijelovima teksta spomenuli smo da spora cirkulacija dovodi do pojave celulita.

I hormonski disbalans je uzročnik celulita

Hormoni su veoma važni za naš organizam. Da bi sve funkcionisalo kako treba, neophodno je da u organizmu postoji hormonska ravnoteža, odnosno da svaki hormon pravilno obavlja svoju funkciju. Kada dođe do hormonske neravnoteže javljaju se brojni simptomi, zdravstveni problemi, pa i celulit.

Nije isključeno da povremeno proverite stanje hormona. Možda vam nije palo na pamet da je to uzrok celulita, ali je moguće.

Nastanjuje se na određenim delovima tijela

Ne možete pronaći celulit na svakom dijelu tijela. On bira gdje će se smjestiti i pokvariti zabavu. Omiljena mesta su mu definitivno zadnjica, noge, stomak, ali i ruke. Mogli bi reći da su zahvaćeni oni dijelovi tijela koji su najizloženiji tokom ljetnih mjeseci. Čak i kada ih ne pokažete, odraz u ogledalu je tu da vam pokvari raspoloženje.

Drage dame, ali i vi muškarci, sada znate najvažnije istine o celulitu. Nemojte ih uzimati zdravo za gotovo, već ih primijenite što je prije moguće. Vidjet ćete da će korist biti višestruka, a rezultati će se sigurno najviše vidjeti na vašoj koži.

Nema razloga da vam celulit pokvari najbolje trenutke, eliminišite ga i ostavite u prošlosti.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

SDS otpustio 37 radnika, na izbore bi mogao pod imenom SDS Volja naroda

Srpska demokratska stranka održava sjednicu Glavnog odbora u Doboju, nakon koje će biti i zvanično poznato na koji način,...

Još vijesti za vas