Nedjelja, 21 travnja, 2024

8 jednostavnih ljekovitih namirnica

Preporučeno

Otarasite se loše probave, mučnine u stomaku, stresa, želje za masnom hranom i popravite zdravlje i raspoloženje uz ovih 8 jednostavnih i uglavnom dostupnih namirnica.

imagesBananama protiv stresa

Ako se osjećate stresno i nemirno, jedno od najboljih prirodnih, a brzih rješenja, za takve probleme je banana. Jedna banana će vas zasititi, osigurati i malo šećera, ali i vitamina B6 koji će mozgu pomoći da proizvede serotonin, hormon koji će vam pomoći da mirnije prođete kroz stresne situacije.

Grožđice i kruške za zdravo srce

Šaka grožđica odnosno njih 60 sadrži 1 gram zdravih vlakana i 212 miligrama kalija, a odlično će vam poslužiti kao rješenje problema zvanog visok krvni pritisak. Grožđice su također odličan način da smanjite želju za hranom, posebno masnom! Jedna prosječna kruška sadrži oko 5g dijetalnih vlakana, mnoga u obliku pektina, elementa koji dokazano obara nivo lošeg holesterola.

Jogurt za dobru probavu

Jogurt sadrži zdrave bakterije koje pomažu tijelu da kvalitetnije i brže vari hranu, tako da je ova zdrava i dijetalna namirnica jedno od najboljih rješenja za problem zatvora, nadutosti i loše probave.

Marelice protiv kamenca

Osam sušenih marelica sadrži oko 2 grama vlakana, samo 3 miligrama sodiuma, a 325 miligrama kalijuma, ali i nekoliko drugih bitnih sastojaka koji sprječavaju taloženje minerala u urinu, odnosno nastanak bubrežnog kamenca.
Tunjevina za dobro raspoloženje

Ova namirnica popraviće vam loše rapoloženje. Rješenje leži u zdravim omega-3 masnim kiselinama, a samo 90 grama tunjevine vam osigurava čak 800mg ovih zdravih masnoća.

Čaj od đumbira i bosiljak

Nekoliko istraživanja potvrdila su da čaj od đumbira može smiriti mučnine u stomaku. Naučnici još nisu sigurni koji sastojci ovog ploda tačno potiskuju mučninu. Istraživanja govore i da sastojci u bosiljku, kao što je eugenol, sprječavaju bolove u stomaku, mučnine i proljev tako što ubijaju bakterije koje izazivaju ove zdravstvene probleme.

(Namirnice.ba)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

SDS otpustio 37 radnika, na izbore bi mogao pod imenom SDS Volja naroda

Srpska demokratska stranka održava sjednicu Glavnog odbora u Doboju, nakon koje će biti i zvanično poznato na koji način,...

Još vijesti za vas