Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Banjalučanka Sara Stajčić dobila stpendiju za američki Harvard

Preporučeno

Sara Stajčić - Foto: Facebook
Sara Stajčić – Foto: Facebook

Studentica Sara Stajčić iz Banje Luke uspjela je ove godine da se upiše na Fakultet političkih nauka na američkom Harvard univerzitetu i da dobije stipendiju, izjavila je savjetnica za obrazovanje u Savjetodavnom centru za obrazovanje u SAD-u Sonja Pržulj.

Nakon prezentacije o akademskim i specijalističkim programima, koje podržava američka Vlada, kao i programima studiranja u Americi za studente iz BiH, koje je danas održano u Američkom kutku u Banjoj Luci, Pržuljeva je rekla novinarima da trenutno u Americi studira 364 studenta iz BiH.

Upravo se čita:  Policija: Ukoliko ste poslovali sa Sanjinom Avdićem odmah nas kontaktirajte!

Ona je navela da studenti iz BiH moraju proći proces apliciranja, koji traje minimalno godinu dana, kako bi se upisali na fakultet i dobili stipendiju u Americi.

“Uslovi za upis na fakultet u Americi su, pored dobrog poznavanja engleskog jezika, motivacija, praćenje uputstva savjetnika, redovno polaganje standardizovanih testova, izučavanje materijala”, pojasnila je Pržuljeva.

Upravo se čita:  Arijana Memić traži zabranu ispijanja kafa policajcima MUP-a KS za vrijeme radnog vremena

Ataše za kulturu i obrazovanje Ambasade SAD u BiH Erik Catalfamo rekao je novinarima da SAD imaju veoma dobru saradnju i razmjenu studenata sa BiH.

“Zainteresovani smo da kroz razmjenu studenata povećamo broj studenata iz BiH u Americi, koji žele da studiraju političke i prirodne nauke”, zaključio je Catalfamo.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas