Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Cvijanović: Provjera prebivališta nije diskriminatorska i antidejtonska

Preporučeno

Premijerka Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je da jučerašnja odluka Vlade RS o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS “prvenstveno ima za cilj bezbjednosni aspekti i suzbijanje prakse prijave fiktivnih prebivališta, što nema veze sa povratnicima, već se odnosi na sve građane”. 

Željka Cvijanović
Željka Cvijanović

Komentarišući tvrdnje predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Bakira Izetbegovića da je odluka “diskriminatorska, antidejtonska, protivustavna i protivzakonita”, rekla je da ona nije “ni antidejtonska ni antiustavna niti nezakonita i nema diskriminatorski karakter”.

Upravo se čita:  U aprilu povećan broj blokiranih računa bh. poslovnih subjekata

“Gospodin Izetbegović vjerovatno misli da je u redu da hiljade ljudi koriste lažnu adresu i da su prijavljeni na adrese institucija, vjerskih zajednica ili nepostojećih objekata i misli da je uredu da se hiljade pismenih i zvaničnih akata vrate institucijama koje su ih poslale zato što primaoci ne žive na adresi koju su prijavili”, kazala je Cvijanović.

Podsjetila je da je “upravo Izetbegović u Parlamentarnoj skupštini BiH zaustavio donošenje zakona o prebivalištu, koji sadrži rješenja koja su na snazi u svakoj normalno državi i sasvim usklađena sa evropskom praksom”, javio je Radio RS.

Upravo se čita:  Biće gužve: U FBiH danas počinje isplata uvećanih penzija,"leći" će i razlika za prva tri mjeseca

Cvijanović je rekla da odluka, koju je Vlada RS usvojila na jučerašnjoj sjednici, ima privremeni karakter i da će se primjenjivati do donošenja zakona, te poručila da Izetbegović, ako to zaista i želi, “može veoma jednostavno da to pitanje riješi upravo u Parlamentaroj skupštini BiH”.

Poručila je da “Izetbegović može da traži od OHR-a šta god želi, jer je OHR-u, kao i Izetbegovićevoj retorici, istekao rok trajanja”.

Upravo se čita:  Onkološki pacijenti i dalje bez lijekova

Cvijanović je podsjetila da se istovjetna odluka primjenjuje na teritoriji Brčko distrikta BiH, gdje je donesena 2010. godine, a dopunjena 2013. godine.

Budući da su Izetbegović i SDP BiH pozvali visokog predstavnika da poništi odluku Vlade RS, Cvijanović je rekla da se “Vlada obraća kredibilnijem faktoru od OHR-a, pa pita Evropsku uniju (EU) u kojoj zemlji članici EU je dozvoljeno da se građani prijavljuju na adresi na kojoj ne žive”.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Potraga za rudarom u Mramoru neprestano traje: Spasioci kopaju ručno, smjene svakih 15-20 minuta

Intenzivna potraga za rudarom Asimom Šehanovićem traje već duže od 50 sati od nesreće u kojoj je u jami...

Još vijesti za vas