Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Svjetski istraživači u nevjerici: Zašto vlasti BiH ne daju finansijsku potporu bosanskim piramidama?

Preporučeno

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Nikako ne razumijem vlasti Bosne i Hercegovine što ne daju financijsku potporu projektu Bosanska piramida Sunca. U ovo zaista vrijedi uložiti desetke milijuna dolara i sigurno je da bi se sve brzo isplatilo i zaradilo.

Ovo je nakon nedavnog petosatnog obilaska piramida u Visokom izjavio najpoznatiji svjetski istraživač svjetskih misterija Erich Von Daniken. Ovaj Švicarac 50 godina se bavi istraživanjem svjetskih zagonetki, njegove knjige prevedene su na 24 jezika i prodane u više od 50 milijuna primjeraka.

Čvrsti dokazi

– Činjenice su nepobitne – postoje tuneli, oblik piramida i pravilne orijentacije prema stranama svijeta. U svojoj karijeri nisam se sreo s većom misterijem od bosanskih piramida. Znam jako dobro što je prirodno, a što umjetno stvoreno. Tuneli i zidovi piramida u Visokom su umjetno urađeni, objasnio je Daniken.

Dr. Semir Osmanagić koji je otkrio piramide i vodi sva istraživanja sutra će o njima govoriti na velikom znanstvenom skupu u Parizu. On kaže da više nema ni trunke sumnje da piramide postoje i to su potvrdili najveći svjetski autoriteti u toj oblasti. Najavljuje da će neki od njih ponovno ovog ljeta doći u Visoko.

Kakvo je zanimanje svjetskih medija i stručnjaka, pokazuje i to što je specijalni tim čuvenog Discovery Chanela, televizije koju svakog dana gleda 20 milijuna ljudi u svijetu, prekjučer završio snimanje specijalne reportaže o bosanskim piramidama.

Prema podacima zaklade Arheološki park – Bosanska piramida Sunca, koju vodi i uglavnom svojim sredstvima financira Osmanagić, prošle godine piramide je posjetilo oko 30.000 turista iz cijelog svijeta.

U prva četiri mjeseca piramide je obišlo oko 5000 turista i procjenjuje se da će ih do kraja godine vidjeti oko 50.000! Što to znači u financijskom smislu, za općinu Visoko i uopće BiH ne treba posebno objašnjavati. Međutim, državnim i uopće vlastima u BiH piramide su od početka zadnja rupa na sviralu.

Radna akcija

Pri kraju su i pripreme za ovogodišnju međunarodnu akciju volontera na piramidama. Prijave su već stigle iz SAD-a, Njemačke, Italije, Velike Britanije, Norveške, Švedske, Belgije, Rusije, Litve, Švicarske… Očekuje se dolazak nekoliko stotina volontera iz svih krajeva svijeta koji će dobrovoljno raditi na otkopavanju piramida i drugim poslovima. Nikakva financijska potpora države nije stigla i volonteri će sami financirati svoj boravak u Visokom.

Radna akcija počinje 1. lipnja i završava 21. rujna. Najmlađi sudionik je 12-godišnji Luka Ball iz Španjolske koji će doći s roditeljima, a najstarija je 68-godišnja Karla Sophia Gruppen iz Nizozemske.

– U ovoj godini održao sam niz predavanja po mnogim zemljama i stručnjake i javnost upoznavao s bosanskim piramidama u Visokom. Došli smo i do otkrića da su one najstarije lječilište na svijetu – kaže Semir Osmanagić.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Wizz Air povećava broj letova iz Tuzle: Evo za koju destinaciju će biti više letova

Wizz Air za Tuzlu ima osam sedmičnih letova na tri linije tokom ljeta. Za Memmingem kompanija cijelog ljeta leti tri...

Još vijesti za vas