Četvrtak, 9 svibnja, 2024

Nakon poplava na pijacama i tržnicama pojačani inspekcijski nadzor

Preporučeno

Ilustracija
Ilustracija

Na području cijele Bosne i Hercegovine, a posebno na područjima pogođenim poplavama nadležni inspekcijski organi vrše pojačani inspekcijski nadzor na pijacama i tržnicama, kao i ostalim objektima subjekata u poslovanju s hranom – izjavio je za Fenu direktor Agencije za sigurnost hrane BiH Sejad Mačkić.

Po njegovim riječima, osnovni cilj je preventivno djelovanje radi sprečavanja nelegalnog prometa i zloupotreba trenutne situacije uzrokovane poplavama.

Obaveza subjekata u poslovanju sa hranom, na osnovu odredbi Zakona o hrani, jeste da osiguraju zdravstvenu ispravnost sirovina i proizvoda u svim fazama proizvodnje, prerade, obrade i distribucije, te da sprovode sistem samokontrole u objektima u kojima posluju.

-To se posebno odnosi na subjekte u poslovanju sa hranom životinjskog porijekla, odnosno na mljekarsku industriju čija je obaveza kontrola zdravstvene ispravnosti mlijeka i mliječnih proizvoda kroz sve faze proizvodnje što uključujuje i kontrolu sirovog mlijeka prilikom otkupa od kooperanata, a nadležni inspekcijski organi su obavezni da nadziru postupanje od subjekata u poslovanju sa hranom – pojasnio je Mačkić napominjući da su za nepoštivanje zakonom propisanih mjera predviđene rigorozne upravne i kaznene mjere.

Na području ugroženom poplavama aktivne su i lokalne službe pri nadležnim tijelima (u oblasti zdravstva, veterinarstva, poljoprivrede i drugo) i njihovi službenici u okviru svojih nadležnosti preduzimaju odgovarajuće mjere.

Mačkić je dodao da je Agencija uputila zahtjev laboratorijama za kontrolu hrane za dostavu informacija o rezultatima laboratorijskih analiza hrane, posebno vode i hrane za životinje uzorkovane u vanrednim okolnostima, kako bi na osnovu prikupljenih i obrađenih podataka pružila naučnu i tehničku pomoć nadležnim organima u postupcima upravljanja kriznim stanjima koje sprovode nadležni organi vezano za sigurnost hrane i hrane za životinje.

Predsjednica Udruženja potrošača – Klub potrošača Tuzlanskog kantona Gordana Bulić kazala je za Fenu da je uvjerena da su inspektorati revnosno uradili posao u prvim danima nakon poplava posebno na područjima gdje se voda nije zadržavala predugo ili nije bila previsoka.

– Mislim da nije bilo takvog voća i povrća na pijacama, koje su pod nadzorom, te da su inspekcije bile više nego spremne i više nego revnosne, a povrće i voće iz poplavljenih područja sada, 20 dana nakon poplava više ni na šta ne liči i mislim da nema nikakve mogućnosti da ono i dođe do pijaca. Na tim prostorima usjevi su totalno uništeni, ali treba u svakom slučaju biti na oprezu i sve dobro prati prije upotrebe – navela je Bulić.

Dodala je da je Udruženje u stalnom kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo TK, te da je uvjerena da se inspekcijski nadzor i za mlijeko vrši uredno.

Agencija za sigurnost hrane BiH je 16. maja uputila preporuke nadležnim inspekcijskim organima da putem svojih inspekcijskih službi preduzmu mjere pojačane kontrole zdravstvene ispravnosti hrane, a 27. maja upućen je zahtjev za dostavu podataka o rezultatima inspekcijskog nadzora zdravstvene ispravnosti hrane posebno vode za piće, te hrane za životinje sprovedene u vanrednim okolnostima.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Poznat identitet žene koju je Refik Mujedinović usmrtio sjekirom pa počinio samoubistvo

Još jedan stravičan zločin pogodio je sinoć Gradačac kada je Refik Mujedinović ubio suprugu sjekirom, a onda u Srebreniku...

Još vijesti za vas