Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Zelena salata lijek za mnoge bolesti, a odlićna i za kožu lica

Preporučeno

Ilustracija
Ilustracija

Zelena salata (Lactuca Sativa) od davnina je zauzela svoje mjesto u kulinarstvu širom svijeta. Međutim, malo se zna da je odlična i za kožu lica. Evo kako da napravite masku i losion.

Njeno porijeklo nije tačno utvrđeno, no prema nekim istraživanjima današnja salata je potomak samonikle vrste s područja Sibira.

Još stari Grci i Rimljani prepoznali su njena dragocjena svojstva. Hipokrat, otac medicine, pripisivao joj je snažna ljekovita svojstva.

U staroj Perziji bila je cijenjena kao namirnica koja osigurava miran san. U prošlosti je bila poznata kao “trava mudraca”, što dovoljno svjedoči o njenoj vrijednosti i snazi.

Zelena salata je izvor mnogih nutrijenata važnih za naše zdravlje. Bogata je vitaminima A, C, E, B1, B2, B3, B6, mineralima fosforom, kalcijumom, magnezijumom, gvožđem i bakrom.

Kod zelene salate važi pravilo: što je lišće tamnije to je veća nutritivna vrijednost. Zbog neznanja, mnogi bacaju prve spoljašnje listove, jer su za razliku od mekog ukusnog unutrašnjeg dijela suviše tvrdi i žilavi. To je pogrešno, jer spoljni listovi sadrže dvostruko više vitamina C nego unutrašnji.

Imajte na umu i to da je zelena salata izrazito osjetljiva namirnica. Najkorisnija je svježe ubrana, jer stajanjem gubi vitamine i minerale. Zbog toga, uvijek jedite svježe pripremljenu salatu.

Maska za kožu
Pomaže kod problema suhe i ispucane kože. Nekoliko listova zelene salate prokuhajte u vodi jedan minut. Izvadite, isjeckajte i umotajte u gazu. Stavite na kožu lica, vrata ili drugih dijelova tijela. Nakon tridesetak minuta skinite obloge, a kožu isperite čajem od kamilice.

Losion za kožu
Ublažava crvenilo kože izazvano sunčanjem i vjetrom, liječi bubuljice, savjetuje “Alternativa za vas”. Listove zelene salate kuhajte na laganoj vatri oko sat i po. Nakon toga procijedite. Dobijenu tečnost koristite za njegu kože lica i vrata. Losion čuvajte na tamnom i hladnom mjestu najduže tri dana.

Konzumacija zelene salate pomaže da se uspostavi alkalna ravnoteža organizma, što donosi niz pogodnosti – povećanu energiju, bolje varenje, bistriji um, miran san, svježiji izgled kože.

Važan sastojak zelene salate je folna kiselina (vitamin B11) koja je ključna za mnoge procese u ljudskom organizmu. Ovaj vitamin sprečava razvoj pojedinih vrsta anemije, štiti od osteoporoze, a zajedno s vitaminom B12 neophodan je za razvoj novih krvnih zrnaca.

Zelena salata sadrži i laktium – supstancu koja ima umirujuća svojstva. Zbog toga je povećana konzumacija zelene salate preporučljiva u situacijama nervoze, napetosti, razdražljivosti i nesanice.

Kalorijski je vrlo siromašna (100 grama sadrži samo 15 kalorija).

U svijetu postoji preko 200 vrsta zelene salate, a kod nas su najpoznatije puterica i kristalka, zatim rimska salata, endivija, radič, matovilac i rikula.

Puterica – listovi ove salate su svijetlozelene boje, pravilno obrubljeni, glatki, meki i nježni.

Kristalka – salata kovrdžavih, naboranih listova čiji su vrhovi nepravilni i nazubljeni.

Rimska salata – ima glavice izduženog oblika, listovi su hrskavi, a njihova boja može varirati od žutozelene, zelene do tamnozelene.

Endivija – postoje dvije vrste: endivija glatkih, izduženih, ovalnih listova i endivija kovrdžavih, naboranih listova.

Radič – samonikla biljka dugog nazubljenog lišća, gorkog ukusa.

Matovilac – izuzetno ukusna samonikla biljka. Otporna je na zimu pa je idealna za jesenju sjetvu, odnosno zimsku berbu.

Rukola – samonikla biljka gorkastog ukusa, neizostavan dio mediteranske kuhinje.

Sve vrste zelene salate najčešće se konzumiraju sirove, kao prilog glavnom jelu. Kombinacija voća i zelene salate daje izvrsne kašaste sokove. Savršena je i za pripremu ukusnih i zdravih krem čorbi.

Zelena salate ne koristi se samo u kulinarstvu, već i u kozmetici.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas