Kako je Facebook manipulirao postovima korisnika

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Facebook je proveo eksperiment na svojim korisnicima, pokazalo je istraživanje objavljeno kao Proceedings of the National Academy of Sciences.

Riječ je o neetičnom eksperimentu kojim se manipuliralo postovima koji se korisnicima pojavljuju na news feedu.

Eksperimentom je bilo obuhvaćeno 700 hiljada korisnika u jednoj sedmici 2012. godine, kojima se namjerno prikazivao isključivo pozitivni ili negativan sadržaj. Time su šefovi Facebooka htjeli vidjeti kako korisnici reagiraju i kako određeni sadržaj utječe na njihove postove, prenose brzevijesti.

Ukratko, htjeli su vidjeti hoće li korisnici, ako im se stalno prikazuje negativan sadržaj također objaviti negativan sadržaj, a isto je vrijedilo i za korisnike kojima se stalno prikazivao pozitivan sadržaj.

Korisnicima koji su bez svog znanja i pristanka sudjelovali u ovom manipulatorskom testu bili su poremećeni algoritmi na njihovim profilima na kojima im je bila instalirana određena aplikacija. Aplikacija je analizirala sadržaj i automatski selektirala pozitivan ili negativan.

Rezultati eksperimenta su jasno pokazali da društvene mreže mogu utjecati na korisnike, odnosno u njima izazvati pozitivne ili negativne emocije. Istraživanje je naravno izazvalo burne reakcije, obzirom da je metodologija kojom je Facebook iskoristio svoje korisnike itekako moralno upitna.