Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Inzko: Saosjećanje i solidarnost je normalna reakcija časnih ljudi

Preporučeno

Valentin Inzko
Valentin Inzko

„I dok se prisjećamo nevinih žrtava Srebrenice i svih nevinih žrtava sukoba u Bosni i Hercegovini, naša je dužnost da obnovimo obećanje dato živima, da obnovimo opredijeljenost prema poštivanju prava svih građana BiH da žive i rade dostojanstveno, da žive bez straha, bez materijalne oskudice – jer jasno je da ova prava nisu još uvijek u potpunosti osigurana“, poručio visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko

Ljudi dobre volje širom Bosne i Hercegovine solidarišu se sa hiljadama članova porodica koje su u genocidu u Srebrenici izgubili svoje najmilije, rekao je danas visoki predstavnik Valentin Inzko prije prisustvovanja ceremoniji obilježavanja 19. godišnjice genocida u Srebrenici, prenosi Anadolu Agency.

„Širom zemlje, u svim zajednicama, građani se prisjećaju onih koji su ubijeni u Srebrenici u julu 1995. godine. Pokazati saosjećanje i solidarnost sa ožalošćenima normalna je reakcija časnih ljudi“.

„Ovdje u Srebrenici, u ovom uzvišenom trenutku, svjedočimo novom ukopu žrtava čiji su posmrtni ostaci identifikovani. Poštivanje prava na dostojanstven ukop staro je koliko i civilizacija – i to razlikuje ljudska bića od ostalih stvorenja“, poručio je Inzko, saopćeno je iz OHR-a.

„I dok se prisjećamo nevinih žrtava Srebrenice i svih nevinih žrtava sukoba u Bosni i Hercegovini, naša je dužnost da obnovimo obećanje dato živima, da obnovimo opredijeljenost prema poštivanju prava svih građana BiH da žive i rade dostojanstveno, da žive bez straha, bez materijalne oskudice – jer jasno je da ova prava nisu još uvijek u potpunosti osigurana“.

Visoki predstavnik je pozvao političke i vjerske lidere u BiH da uvaže poseban i užasan karakter genocida u Srebrenici i da priznaju stalnu patnju svih onih koji su u sukobu u Bosni i Hercegovini izgubili svoje najmilije.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Nemoj da mi diraš mater”: Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

  Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Jovana Aleksića (25) iz Blatnice kod Teslića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda...

Još vijesti za vas