Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

SPP: Budimir je najbolji kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH

Preporučeno

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Predsjednik Federacije BiH i Stranke pravde i povjerenja (SPP) Živko Budimir najbolji je kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i predstavlja “novi treći put” između dvije grupacije i obračuna do kojeg će doći između HDZ BiH i HDZ 1990, kao i kandidata i predsjednika Dragana Čovića i Martina Raguža, saopštili su iz Ureda za odnose s javnošću SPP-a.

“Budimir od početka govori i zastupa Hrvate od Posavine, preko Srednje Bosne, kao i sve građane i ljude dobre volje, da se Bosna i Hercegovina uredi kao normalna država sva tri konstitutivna naroda i nacionalnih manjina. Svoje životne stavove dokazao je u ratu, ali posebice i u miru, na izgradnji institucija i u novije vrijeme stavom prema partikularnim političkim interesima i elitama koje su željele privatizirati vlast samo za sebe ne prezajući niti od državnog udara”, navodi se u saopštenju.

Upravo se čita:  Vučić se obratio Ambasadi SAD u Sarajevu: Zanima ga imovina države BiH

U SPP-u smatraju kako će predsjednici HDZ BiH i HDZ 1990 Dragan Čović i Martin Raguž, ulaskom u utrku za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, radikalizirati političku scenu i međusobnim obračunima podijeliti i sam hrvatski narod, ali i još dalje udaljiti BiH od Evropske unije i euroatlantskog puta.

“Povijesne podjele i sukobi kako jednog od naroda ili u cjelini bosanskohercegovačkog društva i države, nisu donijeli prosperitet i napredak nego propast i nazadak ovoj zemlji koja je i sada u svim segmentima, od političkih do gospodarskih pokazatelja, u propadanju i stagnaciji. Evropa je i otvoreno rekla što misli o aktualnoj vlasti i onima koji se ne žele dogovoriti i kojima odgovara trenutačni poratni ‘status quo'”, navode u SPP-u.

Upravo se čita:  Premijer Nikšić: Ima prostora da se Federacija BiH dodatno zaduži

U saopštenju se navodi kako je jasno da će se najjača borba za hrvatskog člana voditi između Čovića, Raguža i Budimira, te kako SPP tvrdi da je Budimir najbolji kandidat, i vjeruje, budući hrvatski član Predsjedništva BiH, navodi se u saopštenju Ureda za odnose s javnošću SPP-a.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas