Četvrtak, 2 svibnja, 2024

BHRT u gubitku od 400 hiljada KM: Glavni problem naplata RTV takse

Preporučeno

 

yD4ogLP

Upravni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT ) na sjednici koja je održana u četvrtak informiran je o poslovanju RTV BiH za šest mjeseci 2014. godine.

Preliminarni poslovni rezultati pokazuju pogoršanje financijske situacije, pad prihoda od RTV takse i drugih izvora, što je dovelo do gubitka u poslovanju u visini od približno 400.000 KM.

Upravni odbor naložio je menadžmentu da se hitno predlože mjere financijske konsolidacije, štednje u poslovanju, i na septembarskoj sjednici Upravnog odbora razmatraju akcijski planovi restrukturiranja BHRT-a.

Istovremeno, intenzivirat će se napori na iznalaženju novog načina ubiranja RTV takse zajedno sa RTV Federacije BiH i Radiotelevizijom Republike Srpske, a usuglašeni model financiranja predložit će se Parlamentarnoj skupštini BiH.

Menadžmentu BHRT-a naloženo je da se nastave razgovori sa operaterima telekoma da bi se RTV taksa, koja predstavlja zakonsku obavezu, uvrstila u račune za usluge gledanja TV putem kablovskih operatera.

U slučaju ignoriranja zakonske obaveze od strane operatera telekoma menadžment je obavezan da sudski zaštiti interese BHRT-a.

Upravni odbor BHRT razmotrio je informaciju o realizaciji projekta Brazil 2014, pripremama za Sarajevo film festival, o medijskoj kampanji procesa digitalizacije u BiH i druga pitanja.

Također, razmatrane su i aktivnosti u vezi priprema za predstojeću sjednicu Odbora sustava na kojoj će glavna tema biti problemi naplate RTV takse, priopćili su iz Upravnog odbora BHRT-a.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas