Ponedjeljak, 6 svibnja, 2024

Obilježavanje Međunarodnog dana nestalih u Sarajevu: Porodice nestalih iz BiH i Iraka na jednom mjestu

Preporučeno

aa_picture_20140830_3163358_web

Članice porodica nestalih u Iraku su u rukama nosile slike Iračana koji napuštaju svoje domove, slike tužne djece kojima su sukobi prekinuli djetinjstvo

Članovi porodica nestalih osoba u Bosni i Hercegovini i porodica nestalih iz Iraka, svih etničkih skupina u toj zemlji, povodom obilježavanja Međunarodnog dana nestalih, okupili su se na Trgu oslobođenja (Alija Izetbegović) u bosanskohercegovačkoj prijestolnici Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Članice porodica nestalih u Iraku su u rukama nosile slike Iračana koji napuštaju svoje domove, slike tužne djece kojima su sukobi prekinuli djetinjstvo.

Upravo se čita:  Struja neće poskupjeti! FERK odbio dati saglasnost Elektroprivredi BiH za korekciju cijene

Ado Pervan iz Upravnog odbora Udruženja “Istina-Kalinovik ’92.” kazao je da su oni došli u Sarajevo kako njihovi najmiliji ne bi pali u zaborav, jer proces pronalaženja posmrtnih ostataka ide sporo.

“Izgubio sam 16 članova uže porodice, a tražimo još šest članova iz dvije kuće koji su ubijeni na lokalitetu sela”, pojasnio je Pervan.

Kako je kazao, u Kalinoviku postoji opstrukcija lokalnog stanovništva, ali i lokalnih vlasti koji ne žele da kažu gdje se nalaze njihovi posmrtni ostaci.

Upravo se čita:  U aprilu povećan broj blokiranih računa bh. poslovnih subjekata

“Na području opštine Kalinovik pronađeno je oko 60 posto skeleta. Porodice više gube strpljenje, ljudi su tražili i tražili, nema nekih rezultata i porodice dižu ruke”, poručio je Pervan.

Pojasnio je da su članovi porodica nezadovoljni brzinom pronalaska posmrtnih ostataka njihovih najmilijih.

Doktorica s juga Iraka iz Basre i članica organizacije “Brod života” Safa Muslim nalazila se danas s još desetak Iračanki na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih u Sarajevu.

Kako je kazala, ona predstavlja dio stanovništva koji je izgubio članove svojih porodica.

Upravo se čita:  Bh. meteorolozi o vremenskim (ne)prilikama za 1. maj: "Ko sutra planira roštiljati ili okrenuti nešto na ražnju neka to uradi po mogućnosti u prijepodevnim satima"

“Mi smo ovdje da damo podršku porodicama nestalih u BiH, ali i da naučimo, da iskoristimo vaša iskustva u procesu traženja nestalih”, pojasnila je Muslim.

Prema njenim riječima, podaci, kada je u pitanju jug Iraka, govore o 55.000 nestalih osoba, a među njima je oko 3.500 nestalih žena.

“Mi se bavimo i pitanjem prisilno prognanih. Ovaj dio Iraka je od strane prethodnog režima bio posebno na meti i jako puno stanovništva je napustilo svoje domove, spašavajući svoje živote”, pojasnila je Muslim.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Influenserica iz Njemačke sa 230.000 pratitelja ukrala odjeću u vrijednosti 1.700 eura

T. S. (22), influencerica iz Stuttgarta, koju na Instagramu prati oko 230.000 pratitelja, iz trgovine u outletu u Metzingenu...

Još vijesti za vas