Utorak, 30 travnja, 2024

SDA zahtijeva da se što prije ukloni spomen-krst sa Zlatišta

Preporučeno

sda-logo_3Stranka demokratske akcije (SDA) zatražila je da nadležne općinske vlasti hitno i bez odlaganja uklone krst koji je sinoć postavljen na Zlatištu, te da međunarodna zajednica poduzme sve mjere da krst bude uklonjen.

Iz SDA su najoštrije osudili postavljanje tzv. spomen-krsta na Zlatištu iznad Sarajeva koji, kako navode, predstavlja neviđen čin provokacije.

Smatraju sramnim postavljanje krsta na mjesto s kojeg su, za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, ubijani nevini građani Sarajeva, a među njima i veliki broj djece.

zlatiste-krst

Na Zlatištu iznad Sarajeva jutros osvanuo krst

Iz SDA ističu da taj anticivilizacijski i protivzakoniti čin na najgrublji način vrijeđa žrtve, njihove porodice i sve građane Sarajeva, ali i sam hrišćanski simbol samilosti.

Također, smatraju da ovakvo provokativno ponašanje predstavlja neprihvatljivu zloupotrebu vjerskih simbola kojom se podižu međunacionalne tenzije, što može dovesti do ugrožavanja sigurnosti građana, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

Reakcija SBB-Fahrudin Radončić

Nakon što je danas postavljen krst na Zlatištu, SBB najoštrije osuđuje ovu vrstu provokacija i zloupotrebu vjere u predizborne svrhe. Očigledno je da Milorad Dodik u nedostatku ekonomskog rezultata, poput svojih pojedinih pajdaša u Sarajevu, sa terena ekonomskih činjenica spas od izbornog poraza traži u politizaciji vjere.

Raspirivanje straha među građanima, podizanje međunacionalnih tenzija i tjeskobe, već su viđeni scenariji koji se u BiH ponavlja uoči svakih izbora. Građani trebaju znati da je vlast Dodik-Izetbegović-Lagumdžija interno vrlo složna. To, između ostaloga, pokazuje i nedavna zajednička smjena ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića. Sada siju strah, a poslije izbora planiraju da nastave zajedničko uzimanje talova koje skrivaju dimnim zavjesama navodnih briga za svoj narod ili vjeru.

Nelegalni čin postavljanja krsta treba sankcionirati legalnim sredstvima. Nakon 12. oktobra Federaciju BiH i Republiku Srpsku trebaju preuzeti nove vlasti, koje će brinuti o svim građanima, ekonomskom razvoju, zapošljavanju i koje će morati ukloniti nedopustivu divlju gradnju u koje spada i spomenuti inat-krst na Zlatištu.

To, uostalom, zaslužuje i 11. 541 ubijenih civila, od čega 1.600 djece, koji su stradali u opkoljenom Sarajevu i na koje se nemilosrdno pucalo i granatiralo sa tog istog Zlatišta.

Reakcija Foruma mladih Naše stranke: “Minus” kao spomenik žrtvama tranzicije i izbornih kampanja

Forum mladih Naše stranke pozvao je građane i građanke Sarajeva rođene nakon rata da se okupe oko inicijative za postavljanje velikog “minusa” na jednom od obližnjih brda našeg grada kao spomenik generacijama koje su žrtve dvadeset godina tranzicije, kriminala i nesposobnih vlasti u Bosni i Hercegovini.

Smatramo da time šaljemo i svoju poruku o tome šta mislimo o zloupotrebi ratnih žrtava i stradanja u svrhe izborne kampanje, u kojoj političke elite sa dvije strane entitetske linije razgraničenja jedne drugima prave predizborne teme na kojima se pokreću debate čiji je cilj zaustaviti priču o nezaposlenosti, kolapsu privrede, zdravstvu, obrazovanju, stvarnim problemima kršenja ljudskih prava i diskriminaciji.

“Minus” će služiti da nas podsjeća svake izbore kako ratne traume ne smiju biti predmet igre političkih diletanata, kako narušavanje međuetničkih odnosa ne može biti gorivo za dobre tribune, saopćenja i uspone kriminogenih elita, te da su mlade generacije izgubile i dovoljno godina u stalnom čekanju i strahovima.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Od sutra se očekuje povećana frekvencija saobraćaja i gužve na granicama

Jutros se u većem dijelu Bosne i Hercegovine saobraća uz povoljne vremenske uslove i slabiju frekvenciju saobraćaja. Sutra, posljednjeg dana...

Još vijesti za vas