Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Implementacija presude ‘Sejdić-Finci’ – Kanton Sarajevo prvi u BiH dao jednaka prava ‘ostalima’!

Preporučeno

Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo jednoglasno su usvojili amandmane na Ustav Kantona Sarajevo kojima je omogućeno da ovaj kanton postane prvi u BiH koji je u ustavnim odredbama omogućio implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju “Sejdić i Finci”

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Od sada će zastupnici koji se izjašnjavaju kao ostali moći formirati i klub ostalih, pod uvjetom da postoji najmanje jedan zastupnik koji se izjašnjava kao ostali, odnosno kao pripadnik nacionalne manjine.

Upravo se čita:  Da li postoji način da potrošači u BiH izbjegnu poskupljenje struje

Također, u rukovodstvu Skupštine, osim predsjedavajuće i dva zamjenika iz konstitutivnih naroda, moći će biti i treći zamjenik, predstavnik ostalih. Odnosno građani koji se izjašnjavaju kao ostali imat će ista prava kao Bošnjaci, Srbi i Hrvati.

Također, Ustav je sada usklađen i s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda kao i drugim međunarodnim pravnim dokumentima kojima se štite ljudska prava i slobode.

Upravo se čita:  Tužilaštvo napravilo veliki propust, sutkinja odbila 30 dokaza

Zastupnici su pozdravili usvjanje ovih amandmana, te izrazili nadu da će uskoro ovakve izmjene ustava uslijediti na federalnom i državnom nivou budući da jedankopravnost građana prestaje s granicama KS.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas