Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Zbog čega SIPA snima samo hapšenja Bošnjaka i Hrvata?

Preporučeno

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) objavljuje snimke hapšenje samo Bošnjaka i Hrvata, dok hapšenje osumnjičenih Srba prođe bez pompozne medijske hampe, iako je u posljednja dva mjeseca ove godine uhapšeno na desetine bivših pripadnika vojske Republike Srpske, koji su optuženi za najmonstruoznije zločine tokom srpske agresije na BiH, i čija imena i izgled javnost zaslužuje da zna, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

SIPA je od početka novembra izvela više akcija na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, u kojima je uhapsila više od 30 bivših pripadnika vojske Republike Srpske, koji su osumnjičeni za zlostavljanje i ubistva na stotine bošnjačkih civila od 1992. do 1995. godine.

Prilikom hapšenja, ili nakon toga, nije objavljena niti jedna fotografija ili videosnimak osumnjičenih.

Među posljednjim uhapšenim za ratne zločine je i Milkan Gojković, koji se tereti da je bio jedan od najbližih saradnika najmonstruoznijeg zločinca Veselina Vlahovića Batka, koji je silovao i ubio 1992. godine na desetine bošnjačkih civila u sarajevskom naselju Grbavica. Hapšenje ili fotografija njegovog saučesnika Gojkovića nije objavljena do danas.

Upravo se čita:  Sunčan kraj aprila, temperature blizu 30 stepeni, onda prvomajski obrt u cijeloj Bosni i Hercegovini

Krajem novembra 2014. SIPA je uhapsila i 12 osoba osumnjičenih za ratne zločine počinjene u julu 1992. godine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području opštine Prijedor, u selu Zecovi, no javnost također ne zna kako izgledaju oni koji su ubili više od 100 Bošnjaka.

Početkom decembra 2014. po naredbama Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Srbije, uhapšeno je 14 osoba, koje se sumnjiče za ratni zločin u Štrpcima i Višegradu 1992. godine, kada je iz voza na relaciji Beograd-Bar, oteto i kasnije na području BiH ubijeno najmanje 20 žrtava, državljana Srbije i Crne Gore bošnjačke nacionalnosti, jedna osoba hrvatske nacionalnosti i jedna osoba afroazijskog porijekla.

Upravo se čita:  Biće gužve: U FBiH danas počinje isplata uvećanih penzija,"leći" će i razlika za prva tri mjeseca

Javnosti nije poznato kako izgledaju ni ovi osumnjičeni za monstruozna ubistva, piše Patria.

S druge strane, internet je preplavljen snimcima privođenja s lisicama na rukama Šemsudina Mehmedovića, bošnjačkog zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji je osumnjičen pa oslobođen optužbi za skrivanje naoružanja na području općine Tešanj.

Kamere su svaki put išle, zajedno sa SIPA-inim specijalcima, ali i specijalcima Federalne uprave policije prilikom hapšenje pripadnika selefijskog pokreta u BiH. Snimljeno je i javnosti prikazano spektakularno hapšenje Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO), zatim Jerka Ivanovića Lijanovića, federalnog ministra poljoprivrede i Milorada Bahilja, ministar trgovine u Vladi Federacije BiH, upad SIPA-e i FUP-a u Gornju Maoču…

Snimljeno je i spektakularno javnosti prikazano hapšenje još jednog Bošnjaka, Hamdije Lipovače, premijera Unsko-sanskog kantona, kojeg su pripadnici FUP-a uhapsili u srijedu, 17. decembra 2014., zbog navodne zloupotrebe polažaja još 2007. godine.

Upravo se čita:  Milijardu eura ipak nije propalo? Usvojena lista reformi u Bosni i Hercegovini

Federalni specijalci čekali su sa izvođenjem akcije dok se nisu pojavile TV kamere.

Također, kada na youtubu-e ukuca se ime Živka Budimira, predsjednika FBiH mogu se pogledati i snimci njegovog hapšenja i privođenja.

Niko ne spori da policija i pravosuđe treba da rade svoj posao. Naprotiv. Svaku akciju i presudu za kriminal, zločine.. treba podržati i pozdraviti i pomagati ovim stubovima provođenja zakona u BiH u njihovom poslu.

No, preko onoga što se zovu činjenice ne može se tako olako preći. SIPA i FUP treba da rade svoj posao profesionalno, a da bi tako i bilo onda ne smije biti dvostrukih aršina. U protivnom imat ćemo i dalje „naše“ i „vaše“ kriminalce, zločince…gdje Bošnjake i Hrvate gledamo kako ih odvode sa lisicama na rukama, a kada je riječ o Srbima onda je tišina, samo informacija na „kašičicu“ uglavnom sa inicijalima.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Žena ostala bez 576.780 KM nakon što je prevarena na stranici za upoznavanje

Sedamdesetdevetogodišnja žena iz Dablina ostala je bez svoje ušteđevine od 250.000 funti (576.780 KM) nakon što je prevario muškarac...

Još vijesti za vas