Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Budžet RS-a za 2015.godinu dvije milijarde i 33 miliona KM

Preporučeno

Zoran Tegetlija
Zoran Tegetlija

BANJA LUKA – Budžet Republike Srpske (RS) za narednu godinu iznosit će dvije milijarde i 33 miliona KM – potvrdio je večeras ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija. U odnosu na rebalans ovogodišnjeg budžeta, predloženi budžet za 2015. manji je za oko 123 miliona KM.

– Domaći prihodi su planirani u iznosu od milijardu i 588 miliona KM i projektovani su dosta konzervativno – ustvrdio je Tegeltija, u pauzi sjednice entitetske vlade, koja večeras treba da utvrdi konačni budžetski okvir.

Tegeltija je naglasio da je prihodovna strana planirana dosta oprezno, kao i da je BDP projektovan također manje nego što su projekcije MMF-a i to od 1,9 posto.

Kazao je da se lična primanja koja se plaćaju iz budžeta neće mijenjati u 2015.godini, u odnosu na ovu godinu, ali se smanjuju izdaci za putovanja, smještaj i reprezentaciju.

On je na pres-konferenciji rekao da ekonomska politika prioritetno obuhvata razvoj privrede, reformu javnog sektora, očuvanje socijalne sigurnosti i evropske integracije.

Podsjetio je da je ove mjere naznačila i entitetska premijerka Željka Cvijanović u svom ekspozeu.

To što socijalni partneri zasad nisu podržali mjere ekonomske politike, Tegeltija je prokomentirao riječima da se nada će se stavovi usaglasiti u narednim danima, nakon što se sindikalci i predstavnici privredne zajednice detaljnije upoznaju s tim dokumentom.

Budžet i ekonomska politika RS-a za 2015.godinu bit će predloženi po hitnom postupku, a sutra će biti upućeni na razmatranje u Narodnu skupštinu RS-a.

Tegeltija je dodao da će narednih dana bit će nastavljene konsultacije sa svim socijalnim partnerima i nevladinim organizacijama, sve do usvajanja ovih dokumenata u entitetskom parlamentu.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Nemoj da mi diraš mater”: Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

  Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Jovana Aleksića (25) iz Blatnice kod Teslića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda...

Još vijesti za vas