Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Jeste li znali da je ljuska od jaja lijek za mnoge bolesti

Preporučeno

jaja-ljuskaKalcij ima brojne važne funkcije u radu organi­zma. Osim što stvara koštanu masu i sprje­čava osteoporozu, kalcij normali­zira rad živaca i mišića, regulira otkucaje srca, omogućuje zgruša-vanje krvi, održava potrebnu kiselo-lužnatu ravnotežu i potiče san. Ta­kođer je važan za rad imunoloških stanica te zdravu kožu i kosu.

Brojni su čimbenici koji iscrpljuju kalcij iz organizma, prije svega sje­dilački način života, kava, alkohol i gazirana pića. Pomanjkanju kalcija su osobito sklone trudnice i žene u menopauzi, stariji muškarci kao i osobe koje pate od probavnih pore­mećaja, piše “Prirodni“.

Ljuska jajeta sadrži 90% kalcija i najbo­lji je prirodni izvortog minerala. Tijelo ga lako apso­rbira jer je ljuska jajeta po kemijskomsastavu gotovo identična ljudskim kostima i zubima.

U većim dozama ne samo da lije­či simptome pomanjkanja kalcija i zaustavlja razvoj osteoporoze već pomaže i protiv visokog kolesterola i povišenog krvnog tlaka te potiče koštanu srž na proizvodnju krvnih stanica.

Ljuska jajeta sadrži 90% kalcija i najbolji je prirodni izvor tog mine­rala. Osim kalcija, ljuska jajeta sa­drži za ljudsko tijelo važne eleme­nte u tragovima: željezo, bakar, mangan, cink, fluor, fosfor, krom i molibden. Zbog toga mnogi stru­čnjaci preporučaju mljevenu ljusku jajeta kao prirodnu i vrlo djelotvornu nadopunu kalcija. Ovisno o životnoj dobi, preporučena dnevna doza je 1,5-3 g mljevene ljuske jajeta. Pri­tom je važno znati da 1 žličica ljuski u prahu sirovog jajeta ima oko 5 g i sadrži 1600-1800 mg kalcija.

Kura s ljuskama jaja

Ljuske jaja dobro oprati i osušiti. Ljuske zdrobiti i la­gano popržiti na suhoj tavi. Kad se ljuske ohlade, staviti ih u mužar i zdrobiti u prah ili samljeti u mlincu za kavu.

Prašak uzimati 4 sedmice 1 puta na dan, a najbolje ujutro na prazan želudac, po mogućnosti 2 sata prije jela.

Djeci do 5 godina davati prstohvat praška, a od 5-14 godina 1/3 žličice praška.
Odrasli uzimaju 1/2 ili najviše 1 žličicu praška.

Prašak se može uzimati pomiješan s malo meda ili umiješan u vodu, čaj, kafu, juhu ili neko drugo jelo. Do­bro je dodati malo limuno­vog soka kako bi tijelo bolje apsorbiralo kalcij.
Nakon 3-4 mjeseca, a najviše 2 puta godišnje, kura se može ponoviti.

Rad štitnjače , štitnjača

Ljuske od 8 jaja dobro oprati i osu­šiti. Ljuske zdrobiti, preliti sokom od 2 limuna i ostaviti u hladnjaku nekoliko dana. Kad se ljuske oto­pe, tekućinu procijediti i pomiješati s 1 I rakije i 1 kg meda. Ostaviti da odstoji 7 dana prije upotrebe. Uzimati 2-4 puta na dan po 1 žlicu pripravka, poslije jela.

1 žlicu mljevenih ljuski jaja pomije­šati sa 1 žlicom algi u prahu i 2 žlice šećera. Uzimati 14 dana, 2 puta na dan po 1 žličicu pripravka. Nakon 14 dana kuru ponoviti.

1 žlicu mljevenih ljuski jaja pomije­šati sa 1 žlicom koprive u prahu, 3 žlice meda i 3 žlice soka od limu­na. Djeci do 5 godina starosti da­vati 2 puta na dan po 1 žličicu pri­pravka, a djeci od 5-14 godina da­vati 3 puta po 1 žličicu. Odrasle osobe mogu uzimati 3 žlice pri­pravka dnevno. Pozitivan učinak je vidljiv nakon 3-4 tjedna.

Tegobe (gastritis, čir)

1 žlicu mljevenih ljuski jaja pomije­šati sa 1 žlicom šećera i 1 žlicom mljevenog muškatnog oraščića. Uzimati 20 dana, 3 puta na dan po 1 žličicu pripravka.

Na vrh noža mljevenih ljuski jaja pomiješati sa 2 žlice limunovog soka. Kad se ljuske otope u soku, dodati 1 dl toplog mlijeka. Uzimati 2 puta na dan, ujutro na prazan želudac i navečer prije spavanja.

Za jačanje organizma
Za čišćenje krvi

Ljuske od 4-5 jaja dobro oprati, zdrobiti i staviti u 3 I vode. Vodu s ljuskama čuvati u hladnjaku do tjedan dana i koristiti kao vodu za piće. Dnevno uzimati 2-3 čaše vode s malo limuno­vog soka.

Ljuska sirovog jajeta sadrži 90% kalcija, a ljuska tvrdo kuhanog jajeta 36% kalcija, što znači mnogo manje.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas