Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Beograd: Svečani prijem povodom Dana Srpske i godišnjice prvog Ustava Srpske

Preporučeno

news-2015-February-prijem_beograd_105142689

U Skupštini grada Beograda počeo je svečani prijem povodom Dana Republike Srpske i 23 godine od proglašenja prvog Ustava Srpske, kojem prisustvuju predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, i predsjednik Srbije, Tomislav Nikolić.

Prijemu, koji organizuje Predstavništvo Srpske u Srbiji, prisustvuju i NJegova svetost patrijarh srpski Irinej, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Željka Cvijanović, potpredsjednik Vlade Srpske Srebrenka Golić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Srpske Zlatan Klokić i ministar prosvjete i kulture Dane Malešević.

Upravo se čita:  Video šokirao region: Majka snimala na TikToku kako tuče bebu, policija je pronašla i privela

Skupu prisustvuju i ambasador BiH u Srbiji Ranko Škrbić, kao i poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac.

Prijemu prisustvuju i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, ministar sporta Srbije Vanja Udovičić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i mnoge ugledne ličnosti iz svijeta politike, biznisa, nauke, kulture i umjetnosti Srbije i Srpske.

Upravo se čita:  Bećirović se oglasio iz Egipta, slijede razgovori sa državnim vrhom

Dan Republike Srpske, 9. januar, i njena krsna slava najsvečaniji je praznik Srpske koji se sa radošću i ljubavlju proslavlja svake godine u Banjaluci, Istočnom Sarajevu, Trebinju, Bijeljini, Doboju, Prijedoru i širom Republike, naglašavaju iz Predstavništva Srpske u Srbiji.

Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992, kada je Skupština srpskog naroda u BiH usvojila Deklaraciju o proglašenju Srpske Republike Bosne i Hercegovine, čime je Srpska postala subjekt, prvo internog, a zatim i međunarodnog prava.

Upravo se čita:  Sunčan kraj aprila, temperature blizu 30 stepeni, onda prvomajski obrt u cijeloj Bosni i Hercegovini

Prvi Ustav Republike Srpske donesen je 28. februara 1992. godine pod nazivom Ustav Srpske Republike Bosne i Hercegovine, dok je naziv Republika Srpska zvanično proglašen 12. avgusta 1992. godine.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas