Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

U subotu poslije 26 godina takmičenje u skijaškim skokovima na olimpijskom Igmanu

Preporučeno

u-subotu-poslije-26-godina-takmicenje-u-skijaskim-skokovima-na-olimpijskom-igmanu_1425387757

U subotu će na sarajevskoj olimpijskoj planini Igman nakon 26 godina biti održano prvo takmičenje u skijaškim skokovima. Nastup će više od 40 takmičara u konkurencijama do 12 godina, od 12 do 18 godina, te seniora i veterana amatera.

Pored Sarajlija i Hadžićana, učešće na historijskom takmičenju uzet će i skijaši skakači iz Bihaća.

„Radimo posljednje pripreme za takmičenje, kojim će simbolično, ali i zvanično, biti ‘oživljeni’ skijaški skokovi u Bosni i Hercegovini. Posljednji put na olimpijskim skakaonicama na Igmanu takmičenje je održano tri godine prije rata, 1989. Nažalost, naše velike skakaonice uništene su u ratu 1993. godine, ali smo osposobili improvizovanu 15-metarsku skakaonicu na kojoj su u proteklom periodu trenirali brojni dječaci”, istakao je za Anadoliju Selver Merdanović, rekorder BiH u skijaškim skokovima koji je u Poljskoj, u Zakopanima 1989. godine, skočio 128 metara i idejni tvorac obnove skijaških skokova i skakaonica na Igmanu.

Upravo se čita:  Predsjedništvo BiH bez konsenzusa o prijemu Kosova u Vijeće Evrope

Naglašava da će u subotu biti obnovljen i rad Ski skok kluba Hadžići, čiji je Merdanović bio dugogodišnji član.

„Općina Hadžići u subotu će nam donirati 700 KM kako bismo ponovo registrovali klub pri Skijaškom savezu BiH, te će tim povodom biti održana i manja svečanost prilikom subotnjeg takmičenja”, rekao je Merdanović, naglasivši:

„Ovo je tek početak odlične sportske priče. U narednom periodu putem dobrih ljudi iz BiH i inostranstva, koji su Ski skok klubu Hadžići odlučili pomoći nakon reportaže koju je o obnovi skakaonica i skijaških skokova objavila Anadolu Agency, dobit ćemo kombi za prevoz dječaka koji će trenirati u našem sportskom kolektivu. Isto tako, zbog pobuđenog velikog interesovanja za skijaške skokove, na Igmanu bi na proljeće trebala početi gradnja i 25-metarske skakaonice sa plastičnom podlogom da bi naša i djeca iz cijele BiH tokom cijele godine mogla trenirati. Nekako sve je kao iz sna. Srećom, ovo je java. Iskreno se nadam da nećemo stati na ovome, već da ćemo u dogledno vrijeme obnoviti i bivše olimpijske skakaonice, pa da će se u Sarajevu održavati renomirana evropska i svjetska takmičenja”, poručio je Merdanović.

Upravo se čita:  “Zima” će još kratko trajati: Vraćaju nam se ljetne temperature!

Prema ranijim procjenama, za obnovu olimpijskih skakaonica na Igmanu potrebno je između dva i 2,5 miliona maraka.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Nemoj da mi diraš mater”: Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

  Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Jovana Aleksića (25) iz Blatnice kod Teslića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda...

Još vijesti za vas