Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Potvrđena optužnica protiv Živka Budimira i drugih

Preporučeno

BOSNIA-CORRUPTION-POLITICSOpćinski sud Sarajevo potvrdio je optužnicu u predmetu protiv bivšeg predsjednika Federacije BiH Živka Budimira i drugih koji se terete za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, davanje i primanje dara i drugih oblika koristi, kao i protuzakonito posredovanje, u vezi s čime je danas obaviješteno Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo, potvrđeno je Feni u Tužiteljstvu.

Optužnica u ovom predmetu potvrđena je u cijelosti, a ročište za izjašnjenje o krivnji optuženih zakazano je za 26. mart.

Upravo se čita:  Više od polovine stanovnika zadovoljno životom u BiH, čekaju se nove investicije

Osim Budimira, optužnica je podignuta i protiv njegovog savjetnika Petra Barišića, predsjednika Jedinstvene organizacije boraca (JOB) FBiH Sauda Kulosmana, predsjednika Komisije za pomilovanja Hidajeta Halilovića, bivšeg zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Željka Asića te Armina Kulovca.

Podsjetimo, Budimir se tereti da je djelujući sa drugim optuženima, samoinicijativno ili nakon intervencija različitih osoba, zloupotrijebio položaj i ovlasti predsjednika FBiH, te na nezakonit način izvršio pomilovanja, oslobađanja od kazni zatvora, te brisanja iz kaznene evidencije osuđenih osoba.

Upravo se čita:  Metalci i trgovci protestnim šetnjama u borbi za svoja prava: Kad će bolji život za radnike?

Ranije je (krajem 2013. godine) Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu zbog pomilovanja osuđenika i uzimanja mita protiv aktera ovog slučaja, ali se Sud BiH nakon toga proglasio nenadležnim, te je predmet ustupljen Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Čović: Evropski sud pravde odbacio Sky! Mora da se poštuje domaći zakon i obavijesti nadležna država

Evropski sud pravde (ESP) odbacio je korišćenje kao dokaza u krivičnim sudskim postupcima "nezakonito dobijenih razgovora sa šifrovanih mreža...

Još vijesti za vas