Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Sud u Osijeku: Mašović svjedoči protiv monstruma koji je strijeljao Bošnjake kod Trnova

Preporučeno

milorad momic

Miloradu Momiću, ratnom zločincu koji je izručen Hrvatskoj u martu 2011. iz Francuske, gdje se služio izmišljenim imenom Guy Monier, još uvijek traje suđenje pred Županijskim sudom u Osijeku (Hrvatska), piše novinska agencija Patria.

Upravo zbog ovog suđenja Amor Mašović će 25. marta putovati u Osijek gdje će svjedočiti pred ovim Sudom protiv Momića, saznaje Patria.

Momić je ranije osuđen na tri godine zatvora za zločin u Berku, na sudu u Vukovaru krajem 2012. Vrhovni je sud ukinuo tu presudu. Optužnica za Berak prvobitno ga je teretila za ubistvo jedne žene i zlostavljanje više mještana, ali je izmijenjena pa mu se i prvi put sudilo samo za sudjelovanje u premlaćivanja i zlostavljanja Stanka Penavića iz Berka.

Upravo se čita:  “Kafa će poskupjeti tri do četiri puta”

Istraga je protiv Momića nastavljena ljetos, upravo zbog zločina u Trnovu u BiH, a tada je i ponovno uhapšen. Bošnjaci su, tereti se, zarobljeni u zaštićenoj zoni UN-a u Srebrenici i odvezeni na borbene crte kod Trnova. Pucali su im u leđa, a tijela zapalili. Stravični prizori mogu se vidjeti na snimkama na internetu, a koji je obišao svijet i koji jasno pokazuje genocidu namjeru pripadnika Škorpiona.

Upravo se čita:  Na granici BiH i Hrvatske: Ženu ugrizao poskok dok je brala mladi luk, hospitalizirana u Splitu

Pripadnicima “Škorpiona” već se za to zvjerstvo sudilo u Srbiji, gdje se istraživalo i Momića. Izručen je Hrvatskoj jer ga je Hrvatska gonila zbog zločina u Berku pa je Srbija prepustila i srebrenički slučaj.

Protiv Momića je istraga za ratni zločin u BiH pokrenuta još 2012., no zbog vremenskog ograničenja istražnog postupka prekinuta je. Budući da je Momić i francuski državljanin, čekalo se odobrenje mjerodavnih tijela francuskog pravosuđa za hapšenje.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sarajevo konačno dobija letove ka jednom od najvećih evropskih gradova

Najveća španska aviokompanija Iberia će letjeti dva charter leta iz Sarajeva za Madrid ovog proljeća. Letovi su 25. maja i...

Još vijesti za vas