Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Osuđen šizofreni saradnik Abu Hamze: Držao kampove za obuku terorista

Preporučeno

osudjen-sizofreni-saradnik-abu-hamze-drzao-kampove-za-obuku-terorista_1427786364

Psihički bolesnik koji je bio jedan od najbližih suradnika radikalnog imama Abu Hamze osuđen je u ponedjeljak za terorizam jer je u Sjedinjenim Američkim Državama organizirao kamp Al-Kaide za obuku militanta.

Haroon Aswat, 40-godišnji paranoidni šizofreničar, kriv je za pružanje podrške Al-Kaidi. Dobio je 10 godina zatvora, javlja AFP.

Prema optužnici Aswat je organizirao kamp za obuku terorista u Blyju, u Oregonu, i to između juna 2000. i decembra 2001. godine za sve koji su željeli ići boriti se u Afganistan. Radio je to u dogovoru s Abu Hamzom koji je prošle godine također osuđen u SAD za 11 otmica i terorizam.

Upravo se čita:  Žena iz BiH uhvaćena na pasoškoj kontroli u Njemačkoj: Za Bosankom bio raspisan nalog za hapšenje

Aswat je uhapšen 2005. godine u Zambiji, izručen Velikoj Britaniji gdje je bio u psihijatrijskoj ustanovi prije izručenja SAD, 2008. godine.

FBI je došao do njegovog imena u kući Khalida Sheikha Mohammeda u Pakistanu, jednog od organizatora napada na američke ‘blizance’, prenosi Dnevnik.hr.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sarajevo konačno dobija letove ka jednom od najvećih evropskih gradova

Najveća španska aviokompanija Iberia će letjeti dva charter leta iz Sarajeva za Madrid ovog proljeća. Letovi su 25. maja i...

Još vijesti za vas