Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Dogodilo se na današnji dan

Preporučeno

Dogodilo se na današnji dan

na-današnji-dan

– 1682. Umro španjolski slikar Bartolomeo Esteban Murillo, jedan od najznačajnijih predstavnika visokog baroka u slikarstvu.

-1789. Proslavljeni američki vojskovođa George Washington položio prisegu i tako postao prvi predsjednik SAD-a, nove države na sjevernoameričkom kontinentu.

– 1897. U Beču je umro istaknuti njemački skladatelj Johannes Brahms, tvorac brojnih simfonija, klavirskih koncerata, zborskih i solo pjesama.

– 1924. Rođen je američki glumac Marlon Brando. Karijeru je počeo u kazalištima na Broadwayu, a svjetsku slavu donijele su mu filmske uloge “mladih gnjevnih ljudi” pedesetih godina 20. stoljeća.

– 1948. Predsjednik SAD-a Harry Truman potpisao Maršalov plan ekonomske pomoći poslijeratnoj Europi.

– 1991. Umro engleski romanopisac i pripovjedač Graham Greene.
Njegova poznata djela su “Moć i slava”, “Srž stvari”, “Greeneland”,
“Treći čovjek”, “Kraj veze”, “Izgubljeno djetinjstvo”,
“Mirni Amerikanac”, “Ljudski faktor” i druga.

– 1995. Zajedničkim priopćenjem o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Republike BiH i Narodne Republike Kine, koje su u Zagrebu potpisali veleposlanik Kasim Trnka i Xie Hiqin, službeno su uspostavljeni diplomatski odnosi ove dvije zemlje.

– 1996. U zrakoplovnoj nesreći nedaleko od Dubrovnika poginuo je američki ministar trgovine Ronald Broen, koji se s grupom američkih gospodarstvenika nalazio u službenom posjetu BiH i Hrvatskoj. U toj tragediji život je izgubilo svih 27 putnika i 6 članova posade.

– 2003. Kongres SAD-a odobrio blizu 80 milijardi američkih dolara za financiranje rata u Iraku.

(Fena/Bh-index)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas