Subota, 4 svibnja, 2024

Krema za sunčanje smanjuje rizik od raka kože

Preporučeno

Profesor urologije na Univerzitetu Duzce u Turskoj (DU) prof. dr. Enver Ozdemir izjavio je da korištenje kreme za sunčanje umanjuje rizik od raka.

krema-za-suncanje“Korištenje kreme za sunčanje bi moglo umanjiti rizik od raka za 40 puta. Također, preprženi hljeb je poput lijeka, dok je preprženo meso kancerogeno. Roštilj napravljen u nezdravim uslovima je visokorizičan za zdravlje”, kazao je Ozdemir.

Povodom Nacionalne sedmice raka, Ozdemir je istakao da je rizik obolijevanja od raka najčešći u prvih 10 i zadnjih 20 godina života.

“To je povezano i s očekivanjima o dužini života, jer se početkom 1990-tih očekivala dužina životna doba od oko 50 godina, a sada i do 75 godina”, smatra Ozdemir.

Upozorio je da konzumiranje brze hrane, nečist zrak i nesvjesno korištenje lijekova povećava rizik od raka. Na kraju je istakao je da krv u pljuvačkoj, sekretu i urinu mogu biti jasni simptomi bolesti raka.

“Ako se u bilo kojem dijelu tijela, a posebno ispod pazuha, na vratu ili u području prepona, pojave otekline ili bolovi potrebno je hitno se obratiti doktoru”, kazao je Ozdemir.

(Anadolija)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

FHMZ objavio prognozu za naredne dvije sedmice: Kišobran će vam još trebati!

Prvog dana vikenda u Bosni i Hercegovini uz osjetni pad temperature zraka, preovladavaće nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima,...

Još vijesti za vas