Ponedjeljak, 29 travnja, 2024

Vujanović: Zatvoreno pitanje Sutorine, sporazum uskoro

Preporučeno

Crna Gora i Bosna i Hercegovina zatvorile su pitanje Sutorine, izjavio je crnogorski predsjednik Filip Vujanović.

On je naveo da je sada je samo pitanje vremena kada će biti potpisan sporazum o razgraničenju dvije države.

Vujanović, koji je u Trebinju imao neformalni sastanak sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, dodao je da u saradnji Crne Gore i BiH nema više otvorenih pitanja, pišu Nezavisne.com

“Dakle, zatvorili smo pitanje Sutorine. Sada je samo pitanje vremena kada ćemo potpisati sporazum i mislim da je naša saradnja u svim oblastima, saradnja otvorenih mogućnosti koju zajednički treba da iskoristimo”, rekao je Vujanović novinarima poslije sastanka.

Upravo se čita:  “Zima” će još kratko trajati: Vraćaju nam se ljetne temperature!

Prema njegovim riječima, na sastanku je konstatovano da treba podržati ono što je započeto u Berlinskom procesu i ono što je dogovoreno u Briselskom sporazumu predsjednika vlada.

“Tu mapu zajedničkih projekata regiona apsolutno treba ohrabriti i iz Sarajeva i iz Podgorice i obezbijediti da se projekti koje Evropska unija podržava što prije realizuju. To znači da u oblasti putne infrastrukture, Crna Gora i BiH imaju zajedničke interese”, naglasio je Vujanović, dodajući da isto važi i za oblast energetske infrastrukture.

“Ivanić je govorio o projektu hidroenergetske strukture koja je zaista izvanredan potencijal i Crne Gore i BiH, Republike Srpske i Crne Gore, ali i Srbije i mislim da u trojnom odnosu tri vlade, Crne Gore, Srbije i BiH treba da razgovaraju o hidroenergetskim potencijalima koji bi se maksimalno iskoristili”, rekao je Vujanović.

Upravo se čita:  Poznato kad kreće isplata uvećanih penzija u FBiH: Evo koliko sada iznose

U tom smislu, kako je objasnio, u Crnoj Gori postoji raspoloženje da se uz jedan dobar projekat ekološkog ispitivanja tog prostora Buk – Bijela razmotri u okviru generalnog odnosa hidroenergetskih potencijala.

“Time se stvara mogućnost da BiH, kao veliki potencijali izvoznik struje, jednako i Srbija, preko Crne Gore sa svojim potencijalima realizuje izvoz prema Italji. I svi zajedno imamo mogućnost da iskoristimo svoje potencijale, posebno hidroenergetske u svakom svom sadržaju”, rekao je Vujanović.

Upravo se čita:  Predsjedništvo BiH bez konsenzusa o prijemu Kosova u Vijeće Evrope

On je dodao da je sa Ivanićem razgovarao i o projektima putne infrastructure.

“Vrlo je važan put kroz Šćepan polje, koji, kao što znate, nije ni bezbjedan i da bi se morao unaprijediti i mnogo zavisi od ovog projekta korišćenja hidroenergetskih potencijala”, rekao je Vujanović.

Kako je ocijenio Ivanić, Crna Gora i BiH, ali i Srbija, imale bi koristi od projekata na Drini, prenijela je RTCG.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Nemoj da mi diraš mater”: Mladić iz Teslića branio majku pa ubio rođaka, pravosnažno osuđen

  Vrhovni sud Republike Srpske pravosnažno je osudio Jovana Aleksića (25) iz Blatnice kod Teslića zbog nanošenja teških tjelesnih povreda...

Još vijesti za vas