Subota, 4 svibnja, 2024

Crnadak: U BiH registrirano više od 300 stranih terorista

Preporučeno

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Europe (VE) Igor Crnadak sudjelovao je na Specijalnom sastanku Komiteta za borbu protiv terorizma (CTC) Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) sa zemljama članicama i međunarodnim i regionalnim organizacijama o zaustavljanju protoka stranih terorističkih boraca (FTF), koji je održan danas u Madridu.

Specijalni sastanak organizirali su CTC, Vlada Kraljevine Španjolske, Ministarstvo vanjskih poslova i suradnje te Ministarstvo unutrašnjih poslova Kraljevine Španjolske, s ciljem definiranja strategija i tehnika za uspješno suočavanje zemalja članica UN-a s prijetnjom koju predstavljaju strani teroristički borci.

Crnadak je sudjelovao i u radu posebnog ministarskog sastanka održanog u kraljevskoj palači El Pardo, i tom prilikom se obratio sudionicima skupa u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara Vijeća Europe i kao ministar vanjskih poslova BiH.

Istaknuo je da je borba protiv terorizma, kao fenomena koji predstavlja glavnu prijetnju vrijednostima na kojima počiva VE, jedan od prioriteta te regionalne organizacije i BiH kao zemlje predsjedavajuće.

Naglasio je da VE provodi brojne aktivnosti u pogledu borbe protiv terorizma, koje uključuju i bolju suradnju s UN-om, Europskom unijom (EU) i Organizacijom za europsku sigurnosti i suradnju (OSCE), kao i usvajanje novih smjernica za borbu protiv terorizma.

Posebno je istaknuo značaj što skorijeg stupanja na snagu Dodatnog protokola na Konvenciju VE o prevenciji terorizma, koja je usvojena 19. svibnja ove godine na briselskom zasjedanju Komiteta ministara VE, na kojem je BiH preuzela šestomjesečno predsjedavanje.

Govoreći u ime BiH, Crnadak je kazao da je problem protoka stranih boraca prisutan i u BiH, gdje ih je registrirano više od 300 te da postoje pojedinci koji i dalje rade na dodatnom regrutiranju mladih ljudi u BiH.

S tim u vezi, naglasio je da BiH ima zakon koji sankcionira strane borce, kao i da je nedavno unaprijeđeno zakonodavstvo u dijelu koji se odnosi na borbu protiv financiranja terorističkih aktivnosti, ali da je neophodno da se brojne aktivnosti protiv terorizma i stranih boraca nastave i u budućnosti.

Sudionici sastanka na visokom nivou usvojili su ministarsku deklaraciju kojom se izražava podrška radu Komiteta za borbu protiv terorizma i aktivnostima na zaustavljanju protoka stranih terorističkih boraca, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Unuk Josipa Broza Tita pisao molbu zemljama Pokreta nesvrstanih da ne glasaju za rezoluciju o Srebrenici

Unuk Josipa Broza Tita, Joška Broz, izjavio je na televiziji Pink da je pisao zemljama Pokreta nesvrstanih da ne...

Još vijesti za vas