Nedjelja, 5 svibnja, 2024

Šta se događa u našem tijelu kad popijemo Coca Colu

Preporučeno

Iako ova informacija u različitim varijantama internetom kola već godinama, nedavno se ponovno pojavila i skuplja hiljade lajkova.

Naime, infografika koja se pojavila pokazuje da što se u našem organizmu događa samo sat nakon što popijemo ovaj gazirani napitak.

Prvih 10 minuta: U tijelu smo unijeli čak 10 kašičica šećera što količina više nego dovoljna za cijeli dan

20 minuta: Količina šećera izaziva navalu inzulina, a jetra ga pretvara u masnoću

40 minuta: Organizam apsorbuje kofein, šire se zjenice, raste krvni pritisak i blokiraju se receptori u mozgu što sprječavaju pospanost

45 minuta: Organizam stvara dopamin koji stimuliše centre za užitak u mozgu

1a.jpg
1a.jpg

Sat vremena: Fosforna kiselina veže kalcij, magnezij i cink što dodatno potiče metabolizam. Do izražaja dolaze i diuretska svojstva kofeina pa češće mokrite i izbacujete natrij, elektrolite i vodu iz tijela. Počinjete se osjećati razdražljivo i tromo. Izbacili ste svu tekućinu iz kole, ali s njom i korisne tvari koje je vaše tijelo moglo iskoristiti za hidrataciju organizma i jačanje kostiju i zubiju.

Spomenuta je infografika nastala na istraživanjima britanskog apotekara Niraja Naika koji je za Dejli Mejl izjavio: “Tokom istraživanja otkrio sam da gazirana pića imaju ogroman utjecaj na krvni pritisak, dijabetes i bolesti srca. No, istražujući otkrio sam i brojna druga istraživanja koja potvrđuju ono što sam doznao”.

Dodao je i da mnogo toga možemo doznati gledajući BBC-jev dokumentarac “The Men Who Made Us Fat” (Ljudi zbog kojih smo debeli).

Dejli Mejl kontaktirao je stručnjake koji su izjavili što misle o konzumiranju ovog pića.

“Ne radi se samo o velikim količinama kukuruznog sirupa. Tu su i soli i kofein, a gazirana su pića prepuna kiselina koja oštećuje zubnu caklinu što dovodi do karijesa. Samo jedna limenka sadržava 39 grama šećera, a to je dnevna doza”, govori dr. Samer Pate i dodaje da je potrebno samo 20 sekundi kako bi bakterije u ustima počele proizvoditi kiselinu i nagrizati caklinu.

“Svakodnevna konzumacija gaziranih pića povećava opasnost od visokog krvnog pritiska, bolesti srca, dijabetesa i pretilosti. Dobri razlozi zbog kojih bi kolu trebalo izbjegavati”, govori nutricionistica Ela Olrder dodajući da velika količina šećera koja naglo dođe u tijelo potiče gušteraču da pojačano proizvodi insulin što kao posljedicu ima povećane šanse za razvoj dijabetesa tipa 2.

“Kofein koji unosimo kolom uništava određene receptore u mozgu. Nakon prestanka djelovanja pića postajemo dehidrirani i umorni što nas potiče da se ponovno stimuliramo na isti način. Šećer i kofein stimuliraju iste centre za užitak u mozgu kao i u slučaju kokaina i heroina – želimo još”, dodaje Older.

Stručnjaci preporučaju da unos šećera smanjimo na najviše sedam kašičica/kockica dnevno.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Žena ostala bez 576.780 KM nakon što je prevarena na stranici za upoznavanje

Sedamdesetdevetogodišnja žena iz Dablina ostala je bez svoje ušteđevine od 250.000 funti (576.780 KM) nakon što je prevario muškarac...

Još vijesti za vas