Subota, 4 svibnja, 2024

Zvizdić: Nova radna mjesta krajem godine

Preporučeno

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je da je cilj Reformske agende ekonomski oporavak, razvoj i novo zapošljavanje u BiH i da će se već krajem godine osjetiti prvi vrlo pozitivni efekti, odnosno otvaranje novih radnih mjesta.

Zvizdić je rekao da se pokazalo da je zakon o radu jedna od mjera koja je najviše uznemirila sindikalce i javnost.

Upravo se čita:  Racije u call centrima u BiH: Razbijena mreža koja je prevarila hiljade ljudi

“Ne mislim da će bilo koja druga mjera unutar agende izazvati tako veliko interesovanje i otpor, ali svaka reforma zahtijeva određeni kompromis i odricanja”, izjavio je Zvizdić.

On je rekao da će reforme koje se očekuju u socijalnom sektoru i zdravstvu zahtijevati ozbiljan i obostrano prihvatljiv dijalog.

Prema njegovim riječima, prva prezentacija konačnih ciljeva agende će uvjeriti ljude da je riječ o reformama koje će dovesti samo do povećanja životnog standarda i do mnogo boljeg socijalno-ekonomskog ambijenta u BiH.

Upravo se čita:  Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Zvizdić je rekao da na nivou Savjeta ministara BiH neće doći do smanjenja plata ili otpuštanja, kako se to pokušava predstaviti u javnosti.

On je rekao da je u vezi sa mehanizmom koordinacije potrebno održati još nekoliko sastanak sa entitetskim vladama, te da smatra da će već početkom septembra pitanje mehanizma koordinacije biti riješeno, i to tako da budu ispoštovane ustavne i zakonske nadležnosti svih nivoa vlasti u BiH.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Čović: Evropski sud pravde odbacio Sky! Mora da se poštuje domaći zakon i obavijesti nadležna država

Evropski sud pravde (ESP) odbacio je korišćenje kao dokaza u krivičnim sudskim postupcima "nezakonito dobijenih razgovora sa šifrovanih mreža...

Još vijesti za vas