Srijeda, 8 svibnja, 2024

Parodi: MMF je spreman podržati reformske procese u BiH

Preporučeno

Međunarodni monetarni fond (MMF) spreman je podržati reformske procese u Bosni i Hercegovini i Misija će doći najesen na početak razgovora s vlastima, potvrdio je za “Dnevni avaz” Francisco Parodi, novi rezidentni predstavnik MMF-a u BiH.

– Mi smo zadovoljni nedavno ostvarenim napretkom u provođenju reformi, posebno smo zadovoljni usvajanjem Zakona o radu u Federaciji BiH i, naravno, usvajanjem Reformske agende. Ako se ta agenda provede u potpunosti, sigurno će pomoći u poticanju rasta i kreiranju više radnih mjesta za građane Bosne i Hercegovine. Mi smo spremni podržati vlasti na ovom putu – kaže Parodi i potvrđuje informacije o razgovorima najesen koje je “Avaz” već objavio.

Upravo se čita:  Nedim Sladić objavio prognozu za naredne dane

Ističe da je na osnovu dosadašnjih susreta sa bh. zvaničnicima impresioniran shvatanjem i razumijevanjem vlasti da su sveobuhvatne reforme neophodne kako bi bio poboljšan životni standard građana BiH.

– Nadam se da ću u narednih nekoliko godina biti u prilici da pomognem vlastima u provođenju dobrih ekonomskih politika i sveobuhvatnih reformi – kaže Parodi.

On konstatira da je stopa nezaposlenosti u BiH dosta visoka, a posebno zabrinjava visoka stopa dugotrajne nezaposlenosti i nezaposlenosti među mladima. Za smanjenje nezaposlenosti, kako navodi, bit će neophodno privući više investicija.

Upravo se čita:  Sve Šmitove izmjene izbornog zakona stupile na snagu, šta slijedi

– Da biste to ostvarili, važno je unaprijediti poslovno okruženje tako što ćete olakšati registraciju i početak poslovanja poslovnih subjekata, ali isto tako što ćete poboljšati funkcioniranje tržišta rada. Svakako da pozdravljamo usvajanje novog Zakona o radu u Federaciji i vjerujemo da će usvajanje ovih zakona pomoći ne samo u otvaranju novih radnih mjesta nego i u bolje plaćenim poslovima u formalnom sektoru – ističe Parodi.

Upravo se čita:  Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Novi zakoni, tvrdi, pomoći će da se unaprijedi funkcioniranje tržišta rada kroz: revitalizaciju procesa pregovaranja kolektivnog ugovora, omogućavanje boljeg povezivanja plaća s radnim učinkom, smanjenje negativnih poticaja za zapošljavanje, povećanje inspekcijskog nadzora nad radom radi smanjenja neformalnog zapošljavanja i bolje zaštite prava radnika.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

“Kakvu BiH on zamišlja”: Dodika naljutila izjava Scholza nakon susreta s Bećirovićem

Predsjednik entiteta Milorad Dodik prokomentarisao je izjave njemačkog kancelara Olafa Scholza nakon sastanka sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem. “Izjava...

Još vijesti za vas