Srijeda, 15 svibnja, 2024

Zukić: U 2015. izdvojeno 11.350.000 KM za podršku malim i srednjim preduzećima

Preporučeno

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić izjavio je Feni da je budžet Ministarstva u 2015. iznosio 11.350.000 KM, od čega je 5.150.000 KM, kao grant poticajna sredstva, dodijeljeno subjektima malog i srednjeg poduzetništva kroz 11 projekata, a ostatak kao kreditna sredstva po vrlo povoljnim kamatama od 1,5 posto na period od sedam godina, u koji je uključen i grace period od dvije godine.

Ministar je dodao da su radi stvaranja što kvalitetnijeg ambijenta za poslovanje značajna sredstva odobrena općinama za izgradnju preduzetničke infrastrukture, a osim budžetskih srestava za tu namjenu su osigurali i dodatna donatorska sredstva.

Zukić je pojasnio da je za tu namjenu osigurano oko 500.000 KM donatorskih sredstava švicarske vlade putem UNDP-a, a koja su udružili s budžetskim sredstvima.

– Dakle, sukladno svojoj misiji, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u 2015. je radilo na kreiranju poslovnog ambijenta za uspostavu, rast i razvoj malog i srednjeg preduzetništva, kao osnov privrednog razvoja u FBiH; poticalo razvoj preduzetništva i obrta; davalo potpore za primjenu inovacija i uvođenje savremenih tehnologija u oblasti preduzetništva i obrta; jačalo preduzetničku infrastrukturu, te osposobljavalo preduzetnike i obrtnike kroz redovno i dopunsko obrazovanje, u skladu s najboljom praksom EU – istakao je Zukić.

Upravo se čita:  Sud donio odluku: BHRT mora pustiti signal Federalnoj televiziji

Rekao je da je kroz dosadašnje iskustvo Ministarstvo prepoznalo vrijednost i potrebu za dodjelu poticajnih sredstava za izvozno orjentirana poduzeća, ali i projekte kao što su novosonovani subjekti i poduzetništvo mladih i žena, čime žele afirmirati i potaknuti otvaranje poduzeća i obrta, te veće i kvalitetnije uključivanje mladih i žena u privredne djelatnosti kroz poticaje za samozapošljavanje kao i novo zapošljavanje mladih i žena.

Zukić je precizirao da je Ministarstvo od 2004. do 2013. uložilo oko 13 miliona KM za unapređenje poslovne infrastrukture u 49 općina u Federaciji, u 43 poslovne zone, te da cijene da je učinkovitost tih ulaganja veoma dobra i nastojat će još više sredstava izdvojiti iz budžeta.

Naglasio je da i u tekućoj godini planiraju značajnija izdvajanja za poticanje zapošljavanja, kao i za očuvanje postojećih radnih mjesta.

Upravo se čita:  Vlada donijela uredbu o isplati 1.000 KM novčane pomoći porodiljama za novorođeno dijete u FBiH

– Osim ovih finansijskih poticaja planiramo u saradnji s drugim federalnim ministarstvima i ostalim institucijama, u čijim su nadležnostima razni propisi iz ove oblasti, raditi na njihovom unapređenju kako bi stvorili povoljniji poslovni ambijent. Kroz izmjene i dopune Zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, koji je u nadležnosti ovog ministarstva, pojednostavit ćemo i ubrzati registraciju obrta i poslovanje našim obrtnicima – kazao je ministar Zukić Feni.

Također, dodao je da će Ministarstvo u 2016. koordinirati i nadzirati utrošak sredstva za subvencioniranje dodatnog zapošljavanja, u smislu uredbe o poticanju zapošljavnaja za koje je u budžetu FBiH, na poziciji Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, planirano 70 miliona KM za poticanja zapošljavanja osoba bez radnog iskustva.

Potcrtao je da će značajan dio izdvajanja biti usmjeren u razne vidove preduzetničke infrastrukture, a radit će i na pružanju olakšica preduzetnicima na svim nivoima vlasti.

– Osigurat ćemo jeftiniji pristup kapitalu MSP-a kroz osiguravanje kreditnih linija sa stimulativnim kamatama. Bitno je naglasiti da je u dokumentu Vlade FBiH „Koncept ekonomskog razvoja 2014-2018“ jedan od operativnih programa za podršku privredi nosi naziv „Intenziviranje stvaranja tehnoloških parkova i industrijskih zona“. Osnovna aktivnost koja bi služila za provođenje ovog programa se odnosi na povećanje kapitalnih ulaganja u tehnoparkove i preduzetničke zone – istakao je Zukić.

Upravo se čita:  Christian Schmidt podnio izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a: Ako se radnje iz RS nastave, moglo bi doći do raspuštanja države

Dodao je da će biti nastavljene aktivnosti na implementaciji projekta Certificiranje općina u Federaciji BiH (BFCSEE) radi ispunjavanja kriterija koji pomažu stvaranju boljeg poslovnog ambijenta u lokalnim samoupravama i gradovima u FBiH i samim tim i bolje uvjete za privlačenje i dolazak stranih investicjia.

– U planu rada je i nastavak realizacije strategije razvoja MSP-a u Federaciji BiH koja ima za cilj kreirati okvir za stvaranje održivog, međunarodno konkurentnog i izvozno orijentisanog sektora MSP-a i na taj način osigurati ekonomski i društveni napredak za Federaciju BiH – rekao je Zukić.

Izdvajamo

Izdvajamo

Ryanair najavljuje snažan rast na Balkanu: Ciljaju na 11 miliona prevezenih putnika ove godine

Irska niskotarofna aviokompanija Ryanair najavila je nastavak snažnog rasta na Balkanu, pri čemu je njen izvršni direktor Michael O’Leary,...

Još vijesti za vas