Analitičari: 2016. će biti godina zlata

Niz loših podataka iz Kine i pad cijene nafte vratili su zlatu epitet bezbjedne investicione luke u nesigurnim vremenima.

Nakon tri godine gubitaka, zlato je od početka godine ojačalo više od osam odsto, postavši nabolja investicija u ovoj godini na globalnom nivou.

U protekli četvrtak unca zlata je dostigla cijenu od 1.155,30 dolara, što je najviši nivo od 29, oktobra, a analitičari su mišljenja da najbolje tek dolazi.„Očekujemo da će 2016. biti godina zlata i ono bi moglo biti roba sa najboljim performansama. Postoji mnogo elemenata koji izazivaju nestabilnost na tržištu i zlato predstavlja savršenu branu za njih. Mišljenja sam da će nestabilnosti na tržištima povećati apetit investitora za zlatom te bi mu cijena u ovoj godini lako mogla dostići 1.350 dolara“, kaže Naeem Aslam berzanski analitičar u „AVA Trade“.

Upravo se čita:  Bingo poslao važno obavještenje kupcima

„Zlato će sigurno završiti godinu iznad 1.200 dolara. Lično, očekivao sam nešto niže cijene tokom prvog kvartala, međutim, niže cijene nafte i slabiji prinosi hartija od vrednosti podigli su cijene zlata ranije nego se očekivalo“, dodaje njegov kolega Ole Hansen.„Ako Fed načini zaokret u svojoj politici to bi moglo promeniti smjer na tržištima, međutim to opet može povećati sklonost ka zlatu jer bi labavija monetarna politika negativno uticala na dolar“, smatra Naeem Aslam.