Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Akcija “Lištica”: SIPA pretresa objekte na 25 lokacija na širem području BiH

Preporučeno

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) započeli su rano jutros (11.2.2016. godine) akciju kodnog naziva „Lištica“, koja se izvodi na području Gruda, Širokog Brijega, Čitluka, Zenice i Sarajeva.

Aktivnosti se provode po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH u saradnji sa pripadnicima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, MUP-a KS, MUP-a HNK, MUP-a ZHK i MUP-a ZDK.

U toku su pretresi objekata na 25 lokacija i lišenja slobode više osumnjičenih osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom nedozvoljen promet akciznih proizvoda, nedozvoljeno skladištenje robe, porezna utaja ili prevara i pranje novca. U ovoj fazi, izvršenim pretresima pronađeno je i privremeno oduzeto više od tri tone rezanog duhana, dok pretresi na većem broju lokacija i dalje traju.

Upravo se čita:  Od početka maja lakše do penzije u FBiH, četiri važna dokumenta više nisu potrebna

Pripadnici grupe za organizirani kriminal sumnjiče se da su u periodu od novembra 2015. do februara 2016. godine, s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi, nezakonito nabavljali duhan u listu, vršili njegovu preradu i rezanje, te neovlašteno prodavali veće količine rezanog duhana preprodavcima i krajnjim kupcima širom BiH, bez prethodnog obilježavanja akciznim markicama i plaćanja obavezne akcize i PDV-a.

Upravo se čita:  Sud BiH potvrdio: Podignuta prva optužnica zbog negiranja genocida!

Procjenjuje se da su svojim nezakonitim djelovanjem u periodu od tri mjeseca prodali najmanje 55 tona duhana, čime je budžet BiH oštećen za iznos od oko 7.850.000 KM, a pribavljena protivpravna imovinska korist veća od 1.200.000 KM.

Akciji je prethodila intenzivna kriminalistička istraga koju su istražitelji SIPA-e proveli pod nadzorom Tužilaštva BiH s ciljem dokumentiranja nezakonitih aktivnosti osumnjičenih osoba.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas