Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Osobe s niskim IQ-om češće mrze druge rase i narode

Preporučeno

Istraživanje koje je proveo tim uglednih profesora na Univerzitetu Brock u Kanadi pokazalo je da su osobe koje imaju niži stepen inteligencije sklone rasizmu, odnosno mržnji prema drugim rasama i narodima, navodi portal LiveScience.

iq1Naime, studija kanadskih profesora objavljena u magazinu “Psychological Science” pokazala je kako postoji snažna povezanost između predrasuda, niskog stepena inteligencije i konzervativnih ideologija.

Rezultati istraživanja pokazali su da se predrasude, rasizam i netolerancija mnogo češće susreću kod osoba sa manjim stepenom druželjubivog mentaliteta.

Kanadski profesori na čelu sa Gordonom Hodsonom naučno su dokazali da se predrasude i mržnja češće pojavljuju kod osoba koje simpatišu desničarske ideologije, poput socijalnog konzervativizma i autoritarizma, kao i kod osoba koje imaju manje dodira sa drugim i drugačijim.

“Koristeći uzorak od 15.874 osobe u Velikoj Britaniji, pokazali smo da djeca sa nižim stepenom opće inteligencije (IQ), u kasnijoj životnoj dobi postaju mnogo sklonija predrasudama i netoleranciji prema drugom i drugačijem te se obično pronalaze u konzervativnim ideologijama”, izjavio je profesor Hodson.

Socijalni konzervatizam je politička ideologija koja zagovara očuvanje svega onoga što se može nazvati tradicionalnim vrijednostima. Također, socijalni konzervatizam nerijetko podržava i nacionalizam koji isključuje drugo i drugačije.

“Konzervativne ideologije zagovaraju strogu hijerarhiju i otpor promjenama što su osobine koje doprinose jačanju predrasuda i netolerancije kod ljudi”, smatra Hodson.

Profesor Briain Nosek koji je, također, učestvovao u navedenoj studiji, istakao je da su rezultati studije pokazali kako nemogućnost djece sa nižom inteligencijom da shvate i prihvate mišljenja drugih, posebno osoba koje pripadaju drugoj naciji ili klasi, jasno pokazuju da će se nekada tokom života prikloniti desničarskim ideologijama.

Kako bi utvrdili moguću povezanost između visine inteligencije i političke orijentacije, kanadski profesori su ispitanike, između ostalog, pitali o njihovom mišljenju o ulozi žena u društvu i utjecaju ustanova na promociju autoriteta.

Također, ponašanje prema drugim rasama i nacijama, profesori sa Univerziteta Brock u Kanadi su mjerili na osnovu odgovora ispitanika na pitanje da li se “protive da rade sa osobama drugih rasa i nacija” i njihovog stepena opće inteligencije.

(Anadolija)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas