Četvrtak, 2 svibnja, 2024

Golovima Mandžukića i Robena Bayern osvojio naslov prvaka Evrope

Preporučeno

Večeras je na čuvenom Wembleyu odigrano finale Lige prvaka. U zaista sjajnoj atmosferi pred prepunim stadionom u njemačkom finalu sastali su se Borussija Dortmund i Bayern Munchen. U utakmici dostojnoj finala koja je opravdala sva očekivanja ljubitelja fudbala slavili su igrači Bayerna rezultatom 2:1, golovima Mandžukića i Robbena.

liga-prvakaSusret je počeo terenskom incijativom igrača Borussije Dortmund koji su izgledali nadmoćnije na terenu u odnosu na protivnika. Nakon nekoliko poluprilika prvu pravu šasnu u 14. minuta imao je Lewandowski koji sjajno šutira sa 30-tak metara, ali je Neuer odlično odbranio i izbacio loptu u korner. Odmah nakon kornera, Kuba odlično šutira Neuer opet sjajno brani i šalje loptu u novi korner. Borussija je dominirala utakmicom, a novu priliku imao je Reus, koji je sa nekih 25 metara između trojice igrača Bayerna primio loptu i šutirao ali je večeras sjajni golman Neuer loptu izbacio u novi korner za Milionere.

U 22. minuti nova sjajna akcija tima iz Dortmunda. Nakon greške Dantea šutira Bender, a Neuer koji je večeras bio na mukama opet je odbranio. Nakon ove prilike igrači Bayerna kao da su se malo razbudili

Upravo se čita:  Da li postoji način da potrošači u BiH izbjegnu poskupljenje struje

Prvu priliku Bayern je imao u 25. minuti. Sjajno je glavom šutirao hrvatski reprezentativac Mario Mandžukić ali je golman Borssije Dortmund krajnjim naporom izbacio loptu u korner. Nakon kornera pokušao je i Javi Martinez ali promjene rezultata nije bilo.

U 30. najbolja prilika za Bayern u dotadašnjem dijelu susreta. Robben je izašao sam ispred golmana Borussije i šutirao ali je Weidenfeller sjajno odbranio i spriječio Bavarce da dođu do vodstva. Nakon ove prilike Bayerna , ekipa Borussije je ponovo preuzela terensku incijativu.

Lewandowski se sjajno oslobodio svog čuvara u 35. minuti i izšao oči u oči sa Manuelom Neuerom ali je večeras zaista fascinantni golman Bavarce ostavio u igri i sačuvao svoju mrežu. Samo dvije minute nakon toga šansa za Bayern. Robben se našao na nekih pet metara od gola Boruusije ali umjesto da šutira on je driblao i Suboić je loptu izbacio u korner. Nakon kornera Muller je šutirao glavom ali je lopta za malo otišla pored gola.

Ponovo je Robben imao sjajnu šansu za Bayern. U 43. minuti duga lopta Dantea dolazi do Robbena koji se odlično oslobodio Hummelsa i šutirao ali je umjesto gola pogodio golmana Borussije Romana Weidenfellera u glavu. Do kraja prvog poluvremena rezultat se nije mijenjao i na odmor se otišlo sa početnim rezultatom. Prvo poluvrijeme je bilo sjajno i uzbudljivo i samo su nedostajali golovi.

Upravo se čita:  Meteorolozi objavili kakvo vrijeme nas očekuje u narednim danima u BiH

Drugo poluvrijeme nije imalo ni približan tempo kao u prvom. Vjerovatno su i jedni i drugi pomalo počeli da brane svoj gol i da ne napadaju previše, tako da u prvih deset minuta drugog dijela nismo vidjeli apsolutno ništa. Prva prilika u drugom poluvremenu desila se pred golom Borussije Dortmund. U gužvi poslije kornera najbolje se snašao Javi Martinez ali nije bio precizan.

I onda u 58. minuti Bayern dolazi u vodstvo. Sjajno je Ribery izbacio tri igrača Borussije Dortmund iz igre. Dodao loptu do Robena, koji pronalazi usamljenog Mandžukića na samo tri metra od gola Dortmunda, a hrvatski reprezentativac je rutinski pospremio loptu u mrežu za 1:0.

Samo osam minuta kasnije izjednačenje rezultata. Dante je u šesnaestercu udario Reusa a Rizzoli je opravdano pokazao na bijelu tačku. Siguran izvođač je bio Ilkay Gundogan za 1:1.

Bavarci su zamalo ponovo poveli nakon što je Müller zaobišao golmana i poslao loptu u praznu mrežu. No Subotić je čudesnom reakcijom skinuo loptu sa linije spred Robbena. Bila je ovo zaista nevjerovatna intervencija reprezentativca Srbije koji je tako ostavio svoju ekipu u igri. U 75. minuti sjajan udarac Alabe ali je Weidenfeller loptu izbacio u korner. Tri minute prije kraja susreta sjajna akcija igrača Bayerna. Lopta je došla do Schweinsteiger koji sjajno šutira sa 19. metara ali Weidenfeller brani.

Upravo se čita:  Poznato kad kreće isplata uvećanih penzija u FBiH: Evo koliko sada iznose

I onda u 89. minuti Arjen Robben pogađa za konačnih 2:1, na sjajnu asistenciju Riberya. Ovo je peta titula u historiji za Bavarce.

Borussia Dortmund – Bayern Munchen 1:2
Stadion: Wembley. Sudija: Nicola Rizzola. Strijelci: 0:1 Mandžukić (60.), 1:1 Gündogan (68.), 1:2 Robben (89.). Žuti kartoni Dante, Ribery (Bayern), Großkreutz (Borussia).
BORUSSIA: Weidenfeller, Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer, Bender (od 90.+2 Sahin),, Gündogan, Blaszczykowski (od 90.+2 Scheiber), Reus, Großkreutz, Lewandowski. Trener: Jurgen Klopp.
BAYERN: Neuer, Lahm, Boateng, Dante, Alaba, Javi Martinez, Schweinsteiger, Robben, T. Müller, Ribery (od 90. Gustavo), Mandžukić ((od 90.+4 Gomez),. Trener: Jupp Heycknes.

Izvor: Sport Centar

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Stupile na snagu Schmidtove izmjene Ustava FBiH iz aprila prošle godine

Visoki predstavnik Christian Schmidt 27. aprila 2023. nametnuo je amandman na Ustav FBiH kojim se mijenja način imenovanja nove...

Još vijesti za vas