Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Perutnina Ptuj najavljuje povećanje tržišnog udjela u BiH

Preporučeno

[wonderplugin_slider id=”204″]

U okviru međunarodnog informativno-promotivnog projekta “Kvalitetno, sigurno, sljedivo – peradsko meso EU porijekla” rukovodioci Grupacije Perutnine Ptuj su u Sloveniji najavili povećanje tržišnog udjela u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o projektu koji Evropska unija i Slovenija nizom aktivnosti provode od februara 2014. godine do februar naredne godine do kada će tržištu Jugoistočne Evrope, odnosno Crnoj Gori, Srbiji, BiH, Makedoniji i Kosovu biti predstavljane prednosti kvalitetnog živinskog mesa koje se proizvodi po standardima EU.

Predsjednik Uprave Grupacije Perutnine Ptuj Tibor Šimonka je na konferenciji upriličenoj u sjedištu kompanije bh. novinarima predstavio grupaciju i ciljeve za naredni period, s posebnim osvrtom na planirane korake ka poboljšanju poslovanja u BiH.

Upravo se čita:  "Pala" odluka o pravu na nošenje hidžaba u Oružanim snagama BiH

Ističući kako je danas po prosječnoj potrošnji pileće meso na drugom mjestu s tendencijom rasta, Šimonka je kazao kako je izvjesno da će industrija peradarskog mesa i mesnih prerađevna zasigurno u narednim godinama uzmati sve veći udio u potrošnji domaćinstava.

Ukazujući na činjenicu da najveći slovenački proizvođač Perutnina Ptuj godišnje proizvede 80 miliona kilograma mesa i mesnih prerađevina po strogo kontrolisanoj proceduri koje svakodnevno kupuje dva miliona kupaca, Šimonka je kazao da posluju u brojnim zemljama, uključujući i BiH u kojoj djeluju dvije firme, jedna u Brezi i jedna u Srbcu.

Kazao je da su ove dvije firme prošle godine ostvarile dobit od 47 miliona eura, ali da u Upravi nisu zadovoljni poslovanjem u BiH jer već tri godine bilježe gubitak tržišnog udjela.

Upravo se čita:  Počinje sezona kupanja: Cijene dnevnih ulaznica i do 20 KM

“U narednom periodu smo odlučni da posebno poradimo na jačanju poslovanja u BiH i vratimo se na parametre koje smo imali 2013. godine. Već su načinjene određene izmjene u menadžmentu i da je u toku procedura ujedinjevanja firmi u Brezi i Srbcu u jedan subjekt”, kazao je Šimonka, a na upit novinara je dodao da kompanija ne namjerava nikakvo smanjenje broja uposlenih u BiH.

Najavio je i veće izdatke za marketing, naglasivši da je upravo smanjenje tih izdvajanja jedan od tri razloga slabijeg poslovanja u BiH.

Na upit novinara AA da uporedi kvalitetu radne snage u BiH sa onom u preostalih šest država regiona u kojima Perutnina ima ukupno 20 firmi, Šimonka je kazao da svakodnevni parametri proizvodnje i rada jasno pokazuju da je bh. radna snaga kvalitetna i ni po čemu odgovorna za slabije poslovanje u protekle tri godine.

Upravo se čita:  Slučaj u BiH: Mještani efendiji poklonili automobil za Bajram

Novinarima iz BiH se obratila i Brigita Vindiš Zelenko, rukovodila Službe za kvalitetu i okoliš, koja je predstavila proces rada i strogih kontrola u Perutnini Ptuj.

Naglasivši kako Grupacija ima svoje unutrašnje službe kontrole, ali i vanjske kontrole nadležnih institucija Slovenije i EU, Vindiš Zelenko je nabrojala sve standarde ima kompanija, a među kojima su ISO standard za kvalitet i okoliš, halal certifikat, te strogi standard McDonalds.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Wizz Air povećava broj letova iz Tuzle: Evo za koju destinaciju će biti više letova

Wizz Air za Tuzlu ima osam sedmičnih letova na tri linije tokom ljeta. Za Memmingem kompanija cijelog ljeta leti tri...

Još vijesti za vas