Utorak, 7 svibnja, 2024

Crnadak sa Reyndersom u Briselu: Belgija pruža snažnu podršku BiH na evropskom putu

Preporučeno

Bosni i Hercegovini treba čestitati na dosadašnjem napretku u procesu evropskih integracija, poručeno je danas u Briselu nakon sastanka ministra vanjskih poslova BiH Igor Crnatka i ministra vanjskih poslova Belgije Didiera Reyndersa, javlja Anadolu Agency (AA).

Crnadak i Reynders u Briselu su održali sastanak iza zatvorenih vrata, nakon čega su odgovarali na pitanja novinara.

Ministar Crnadak je istakao kako je sastanak prošao u vrlo pozitivnoj atmosferi, te da je Belgija još jednom potvrdila svoj prijateljski odnos i pružila snažnu podršku BiH.

“Upoznao sam kolegu sa onim što se radi na polju stabilizacije i pridruživanja i drugih reformi i naša želja je da do kraja iduće godine dobijemo kandidatski status. Ja zaista mislim da je realno očekivanje već početkom druge polovine godine dobijemo upitnik i da nastavimo raditi na tome”, rekao je Crnadak, te dodao kako će Belgija pružiti snažnu podršku BiH i u narednom periodu.

Upravo se čita:  Utvrđen identitet ženske osobe čije je beživotno tijelo jutros izvučeno iz Miljacke

Prema njegovim riječima, dogovoreno je održavanje zajedničkih sastanaka na ekspertnom nivou, koji se tiču fukcionisanja mehanizma koordinacije.

“Vrlo je važno da dobijemo vrlo dobra i pozitivna iskustva Belgije po ovom pitanju i na taj način učinimo efikasnijim naš mehanizam koordinacije. Razgovarali smo o razvoju ekonomske saradnje, mogućnostima organizovanja određenih poslovnim samita, te potpisivanju određenih sporazuma. Prvi od njih trebao bi biti Sporazum o drumskom prevozu izmedju Vijeća ministara i Vlade Begije. Dobra atmosfera, dobri bilateralni odnosi, snažna podrska Belgije na evropskom putu BiH”, istakao je Crnadak.

Upravo se čita:  Metalci i trgovci protestnim šetnjama u borbi za svoja prava: Kad će bolji život za radnike?

Belgijski ministar Reynders istakao je kako su i BiH i Belgija dvije kompleksne države, te da je u tom smislu Belgiji lakše razumijeti situaciju BiH, a i obratno.

“Imamo vlasti na nacionalnom i federalnom nivou i regionima. Tako da ćemo zajednički raditi na tim pitanjima i pomoći koordinacijom na nacionalnom i regionalnim nivoima u cilju pripreme pozicije u razgovorima sa EU i Evropskom komisijom. Mi u tome imamo dugogodišnju tradiciju”, poručio je Reynders.

Upravo se čita:  Sve Šmitove izmjene izbornog zakona stupile na snagu, šta slijedi

Belgijski ministar je naglasio kako BiH i Belgija imaju razvijene odnose u brojnim oblastima, no istakao je kako je nephodno raditi na polju investicija, odnoso privući više belgijskih kompanija da ulažu u BiH.

“Razgovarali smo o procesu evropskih integracija i sasvim sam siguran da BiH treba čestitati na dosadašnjem napretku u reformama. Najvažnije da se pored glasanja u parlamentu, zakon provede u praksi. Vidjeli smo ozbiljan napredak i nastavit ćemo u budućnosti podržavati taj proces”, istakao je Reynders.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Velika tragedija u Sarajevu: Mercedesom udario dvogodišnje dijete, preminulo je

Na kolovozu prilaznog puta prema dvorištu kuće u ulici Bojnička u sarajevskoj općini Ilidža dogodila se teška saobraćajna nesreća...

Još vijesti za vas