Srijeda, 8 svibnja, 2024

Hashim Thaci položio cvijeće na Spomen-obilježje ubijenoj djeci Sarajeva

Preporučeno

Predsjednik Kosova Hashim Thaci u Sarajevu je položio cvijeće na spomen-obilježje djeci ubijenoj u četvorogodišnjoj opsadi grada tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini.

Po njegovoj izjavi novinarima, bio je to gest odavanja počasti institucija i naroda Kosova ratnim žrtvama Sarajeva, posebno djeci. Među imenima ubijenih primijetio je i 30 imena albanske djece, ali i svih zajednica, napomenuo je.

Thaci je istaknuo da zlo na koje podsjeća ovaj spomenik ne treba nikad da se ponovi i osudio je genocid počinjen u Bosni i Hercegovini.

– Sjećamo se gorke prošlosti i šaljemo poruke mira i stabilnosti – njegove su riječi.

Predsjednik Kosova, jedan od učesnika Brdo-Brijuni procesa u Sarajevu, smatra da je došlo vrijeme za međusobno priznanje Kosova i Bosne i Hercegovine. Napomenuo je da se tokom ove posjete BiH sreo s mnogim ljudima kosovskog porijekla.

– Ovaj dan je i dan poruke da Kosovo i BiH treba da započnu komunikaciju. Imali smo iste patnje. Kosovo i Srbija normalizuju odnose a još će se više raditi na pomirenju i ispunjenju evropskih uvjeta. Samit je odaslao poruke mira, prosperiteta i bolje budućnosti. Cijela regija treba da se sjeti gdje smo bili prije petnaest godina, a gdje smo danas. Prošlost treba ostaviti historiji i ne dozvoliti da gorka historija truje budućnost nas i naše djece – riječi su Hashima Thacija.

Ispred spomen-obilježja ubijenoj djeci Sarajeva njega je dočekala grupa građana, članova Zajednice Albanaca u Bosni i Hercegovini, s kojima se zadržao u kraćem razgovoru.

Polaganju cvijeća prisustvovali su političar iz Prištine Azem Vllasi i predstavnici nezavisne asocijacije intelektualaca “Krug 99” iz Sarajeva na čijoj je današnjoj sesiji Vllasi bio gost.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sutkinja Sena Uzunović, koja vodi predmet protiv Dodika, dobila policijsku zaštitu

Sutkinja Suda Bosne i Hercegovine Sena Uzunović, koja postupa u predmetu “Milorad Dodik i dr.” već neko vrijeme je...

Još vijesti za vas