Srijeda, 15 svibnja, 2024

Vlada FBiH nastavlja pregovore o kolektivnim ugovorima

Preporučeno

Pregovarački tim Vlade Federacije BiH danas nastavlja pregovore o granskim kolektivnim ugovorima za oblasti državne službe i zdravstva.

Budući da se za oblasti djelatnosti državnih službenika i namještenika radi o podijeljenoj nadležnosti Vlade FBiH i kantona, federalni pregovarački tim, osim predstavnika nekoliko federalnih ministarstava, čine i ovlašteni predstavnici kantona.

Federalni ministar pravde Mato Jozić ranije je naglasio da se nada najboljim rješenjima za državne službenike i namještenike uz poštivanje Zakona o radu FBiH.

Upravo se čita:  Ministar Helez: Na pet mjesta proizvodimo dronove, a imamo i jače stvari – pozivam Dodika da to vidi

Uspješnim je ocijenio razgovore koje je Vlada u proteklih 12 mjeseci vodila sa Samostalnim sindikatom državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH.

Članovi Sindikata, predvođeni predsjednikom Salihom Kruščicom, očekuju da će se njihova prava i ono što slijedi iz zakona i propisa sigurno zaštititi i imati uspješne pregovore.

Vlada FBiH i njena nadležna ministarstva imaju ulogu koordinatora u procesu pregovaranja o Kolektivnom ugovoru o pravima i obvezama poslodavaca i uposlenika u oblasti zdravstva na teritoriji Federacije BiH, jer je to područje djelatnosti uglavnom u nadležnost kantona.

Upravo se čita:  Dodik nakon sastanka sa mađarskim ministrom vanjskih poslova: Rezolucija će bitno destabilizovati BiH, do mjere potpune paralize odnosa

Uz koordinaciju Pregovaračkog tima Vlade FBiH i nadležnog federalnog ministarstva u pregovorima učestvuju ovlašteni predstavnici vlada kantona i reprezentativnog Nezavisnog strukovnog sindikata djelatnika uposlenih u zdravstvu FBiH.

Cilj pregovora jeste usuglašavanje granskih ugovora s odredbama novog Zakona o radu FBiH i Općeg kolektivnog ugovora.

Izdvajamo

Izdvajamo

Dodik nakon sastanka sa mađarskim ministrom vanjskih poslova: Rezolucija će bitno destabilizovati BiH, do mjere potpune paralize odnosa

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, obratio se prisutnim na press konferenciji nakon sastanka sa mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom...

Još vijesti za vas