Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Stopirane 1,2 milijarde KM za RS: Satler optužio Dodika za eskalaciju krize u BiH

Preporučeno

Što se odnosa prema Dodiku tiče, Satler tvrdi da EU ima usaglašene stavove sa SAD.

Ambasador EU u BiH Johan Satler izjavio je da postupci predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika “nisu put dalje”, te da je dovođenje u pitanje ustavnopravnog poretka BiH crvena linija nakon koje uvijek uslijede reakcije.

Dva važna projekta u Republici Srpskoj su stopirana da pokažemo da to ne može tako. Dakle, jasno je da su rukovodstvo Republike Srpske i predsjednik Dodik odgovorni za aktuelnu eskalaciju krize u BiH, izjavio je Satler za Klix.

Upravo se čita:  Troškovi zaštite političara u BiH prelaze dva miliona maraka: Da li su opravdani?

Što se odnosa prema Dodiku tiče, Satler tvrdi da EU ima usaglašene stavove sa SAD.

– Mislim da smo jedinstveni u stavovima sa SAD. Govore da smo mi preblagi i prečesto se govori da moramo biti malo oštriji. Evo, ova dva stopirana projekta u Republici Srpskoj su 1,2 milijarde KM u vrijednosti i to nije zanemarivo. Što se tiče ostalih stvari nama treba saglasnost svih 27 članica. Saglasni smo sa SAD o svim strateškim pitanjima. Evropska unija kontinuirano pruža podršku OHR i visokom predstavniku Kristijanu Šmitu u njegovom mandatu. Nemojte zaboraviti da polovina budžeta OHR dolazi iz EU – istakao je Satler.

Upravo se čita:  Oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH nakon pokušaja ubistva Trumpa: Ovaj čin je apsolutno neprihvatljiv, osuđujem ga

Dotakao se i izmjena Izbornog zakona BiH i nametanja tehničkih izmjena koje je nametnuo Kristijan Šmit.

– Rekao bih da je cijelo pitanje izbora člana Predsjedništva nešto što se neće dogovoriti. Jasno smo sugerisali Čoviću da odustane od toga. Ako govorimo o Izbornom zakonu, naše mišljenje je da je prioritet implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava. Sugerisali smo im da je nerealno to što traže u vezi Predsjedništva. Ne izgleda mi uvjerljivo prijedlog izmjena Izbornog zakona koji je predstavio HDZ. Čak nisu tražili od nas da se zakon uputi Venecijanskoj komisiji. Treba to još promišljati, ne vidim šansu da se to riješi prije oktobarskih izbora – naglasio je Satler.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijene smještaja u Hrvatskoj divljaju, turistička zajednica apeluje na iznajmljivače: Budite razumni

U Hrvatskoj je trenutno 930 hiljada turista pri čemu je turistički promet u dolascima veći za pet, a noćenjima...

Još vijesti za vas