Utorak, 7 svibnja, 2024

Džaferović: BiH mora nastaviti reforme

Preporučeno

Šefik Džaferović, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, za „Avaz“ je ocijenio da je odluka o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije iznenađujuća za cijeli svijet i da je većina u međunarodnoj zajednici očekivala da će se građani izjasniti da ostanu u EU. Izlazak Britanije iz EU, prema Džaferovićevom mišljenju, cjelokupan svjetski poredak može odvesti u dva smjera.

Upravo se čita:  Vremenska prognoza za naredne dane: Malo kiše, malo sunca

– Nakon ovoga sasvim sigurno pojavit će se neke nove separatističke i secesionističke tendencije u Evropi i svijetu i već se one najavljuju i to bi bio taj lošiji scenarij, a moguće je, a to je ono što ja priželjkujem, da ovaj čin i ovo izjašnjavanje u Velikoj Britaniji bude velika opomena za sve svjetske lidere u smislu njihove odgovornosti za integracijske procese u EU i svijetu – rekao je Džaferović, naglašavajući da je on stava da budućnost svijeta nije u dezintegraciji, nego u integraciji.

Upravo se čita:  Odzvonilo onima koji ne žele raditi? FBiH želi razdvojiti one koji traže posao od onih koji su na birou radi osiguranja

Iako je Velika Britanija bila jedan od stubova Evropske unije, a u bh. integracijskom procesu pokretač britansko-njemačke inicijative, Džaferović kaže da činjenica što ova država izlazi iz evropske porodice zemalja u kojima je pod različitim imenima bila decenijama, ne smije utjecati na evropsku budućnost BiH.

– Ovaj čin niti može niti smije utjecati na naš integracijski put, kako u EU tako i u NATO. BiH treba predano nastaviti s provedbom reformi kako bi što prije postala članica Evropske unije i NATO-a – zaključio je Džaferović.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Velika tragedija u Sarajevu: Mercedesom udario dvogodišnje dijete, preminulo je

Na kolovozu prilaznog puta prema dvorištu kuće u ulici Bojnička u sarajevskoj općini Ilidža dogodila se teška saobraćajna nesreća...

Još vijesti za vas